Robisz już przetwory na zimę? Jeden błąd i zamienią się w truciznę

Ruszył sezon na kiszone i marynowane ogórki, domowe dżemy, konfitury i przeciery. Zgodnie z tradycją wielu z nas będzie chciało zamknąć w słoikach smaki lata. Nie zawsze to się udaje, a w niektórych przypadkach może nawet stanowić zagrożenie dla zdrowia. Sanepid ostrzega.

Domowe przetwory pod lupą. Jeden błąd i zamienią się w truciznęDomowe przetwory pod lupą. Jeden błąd i zamienią się w truciznę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Szkodliwa pleśń. Naraża na raka i parkinsona

Niewłaściwie przygotowane lub zabezpieczone przetwory czy wreszcie zły dobór produktów może sprawiać, że otwarty zimową porą słoik będzie pokryty kożuchem pleśni. Zresztą już nawet niewielka jej ilość stanowi zagrożenie dla zdrowia. Dlatego pod żadnym pozorem nie należy spożywać zepsutej żywności, tym bardziej nie wolno odkrawać spleśniałej części.

Niektóre gatunki tych grzybów wydzielają szkodliwe mykotoksyny, które uszkadzają wątrobę i nerki. Pleśnie posądza się również o alergie, problemy z układem pokarmowym i oddechowym. Badania powiązały narażenie na toksyny pleśni z białaczką.

Z kolei analizy amerykańskich naukowców z Rutgers University w New Jersey i Emory University w Gruzji dowodzą, że mogą też sprzyjać chorobie neurodegeneracyjnej - parkinsonowi. Zdaniem badaczy odpowiada za to obecny w pleśniach związek, 1-okten-3-ol, "alkohol grzybowy", który zakłóca działanie genów odpowiedzialnych za dopaminę.

Najlepszy sposób na kiszone ogórki

Bezpieczne przetwory. GIS radzi

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bezpieczeństwo domowych przetworów zaczyna się już od momentu wyboru produktów. Kupując warzywa i owoce, warto sięgać po te, które są świeże i nie ma nich żadnych oznak psucia się. Po drugie, przed przystąpieniem do pracy należy dokładnie wyszorować warzywa lub owoce.

Jak przygotować domowe przetwory, by były bezpieczne dla zdrowia?
Jak przygotować domowe przetwory, by były bezpieczne dla zdrowia? © Pixabay

"Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty" - radzi Sanepid.

GIS zaleca, by do przetworów wybrać szklane słoiki z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe lub słoiki typu wek czy butelki ze szkła. To kolejny krok, który zmniejsza ryzyko rozwoju patogennych pleśni czy bakterii w żywności.

Gotowe przetwory należy szczelnie zamknąć wyparzoną nakrętką lub też poddać je pasteryzacji. Można zagotować słoiki w garnku z wodą lub też wstawić do piekarnika i rozgrzać go do 180 stopni Celsjusza na pięć minut.

"W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów".

Wszystko te działania mają jeden cel: nie dopuścić do psucia się przetworów i namnażania się szkodliwych pleśni oraz bakterii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka