Rujnuje wątrobę. Natychmiast zastąp ten napój
Jeśli zauważasz, że mimo zdrowego stylu życia, unikania tłustych potraw, fast foodów i nadmiaru słodyczy, nadal doświadczasz problemów z wątrobą, to może to być sygnał ostrzegawczy. Wątroba nie boli, ale może dawać o sobie znać poprzez różne dolegliwości, takie jak niestrawność czy uczucie gniecenia. W takim przypadku warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również na to, co pijemy.
1. Zadbaj o swoją wątrobę
Wątroba pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, takich jak filtracja, detoksykacja i metabolizm, ale to nie wszystko. Ten niezwykle ważny narząd odgrywa wiele innych ról, takich jak wpływanie na odporność i ochronę przed infekcjami, regulowanie krzepliwości krwi, produkcję żółci, cholesterolu i niektórych białek związanych z transportem tłuszczów w organizmie.
Dieta bogata w produkty wysokoprzetworzone, nasycone tłuszcze i cukier może prowadzić do odkładania się tłuszczu w wątrobie. W długim okresie może to prowadzić do uszkodzenia hepatocytów i rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD). Ta choroba przez wiele lat może nie dawać żadnych dolegliwości, ale jest niezwykle groźna, ponieważ może prowadzić do marskości wątroby i całkowitej utraty funkcji tego organu.
Wątroba jest naturalnym filtrem dla wszystkich substancji toksycznych w organizmie, dlatego jest szczególnie narażona na szkodliwe działanie alkoholu. Zbyt częste spożywanie alkoholu może prowadzić do odkładania się tłuszczu w wątrobie i przyczyniać się do rozwoju stanu zapalnego. Alkoholowe stłuszczenie wątroby dotyka aż 90 proc. osób, które nadużywają alkoholu.
2. Te napoje mogą być szkodliwe dla wątroby
Nie tylko alkohol jest szkodliwy dla wątroby. Równie niebezpieczne mogą być inne napoje.
2.1. Pełnotłuste mleko
Tłuszcze nasycone nie są przyjazne dla wątroby. Znajdują się w wysokoprzetworzonej żywności czy w produktach odzwierzęcych, takich jak tłuste czerwone mięso, masło oraz smalec. Są one obecne także w jednym napoju – pełnotłustym mleku.
Jedna szklanka mleka 3,2-procentowego to ok. 4,5 g tłuszczu, czyli mniej więcej 20 proc. dziennej dopuszczalnej normy tłuszczów nasyconych. Osoby, które lubią kawę z mlekiem, płatki śniadaniowe na mleku czy kakao, powinny zachować ostrożność i najlepiej zastąpić pełnotłuste mleko jego chudszą wersją.
Zwłaszcza że istnieją badania wskazujące, że niskotłuszczowy nabiał może zredukować stan zapalny w wątrobie i wpływać pozytywnie na jej funkcje.
2.2. Napoje gazowane słodzone cukrem
Według jednego z badań opublikowanych w "Clinical Gastroenterology and Hepatology", picie co najmniej jednego słodzonego napoju dziennie przez okres od pięciu do siedmiu lat może prowadzić do stłuszczenia wątroby. Wszystko przez obecny w napojach cukier, a właściwie raczej jego nadmiar – półlitrowa butelka coli może zawierać nawet 55 g, czyli 11 łyżeczek cukru.
Inne badanie prowadzone przez naukowców m.in. z Harvard TH Chan School of Public Health wykazało, że kobiety, które spożywały co najmniej jeden słodzony napój dziennie, były także o 73 proc. bardziej narażone na rozwój raka wątroby.
2.3. Napoje energetyczne
Napoje energetyczne mogą być jeszcze bardziej szkodliwe dla wątroby niż napoje gazowane. Zawierają bowiem nie tylko cukier lub sztuczne słodziki, ale także kofeinę i dodatki smakowe.
Badania wskazują, że takie połączenie, zwłaszcza jeśli nadużywamy energetyków, może prowadzić do ostrego zapalenia wątroby, a nawet nieodwracalnego uszkodzenia tego organu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl