5 z 7Właściwości rukwii wodnej
Rukiew wodna jest polecana osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Bardzo często wykorzystywana jest w leczeniu anemii oraz awitaminozy – zawiera bardzo dużo witamin i minerałów (w tym żelaza), dlatego skutecznie uzupełnia ich niedobory. Sałatka z rukwi wodnej może też być doskonałym lekarstwem na przeziębienie. Działa przeciwzapalnie i ma dużo witaminy C, dlatego naturalnie wzmacnia odporność i pozwala skutecznie walczyć z objawami infekcji. Oczyszcza również krew, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, a nawet zapobiega depresji i poprawia samopoczucie.
Rukiew wodną warto jeść również po to, by zadbać o stan skóry. Małe listki są źródłem przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia. Jedząc tę roślinę, można więc zapobiegać zmarszczkom, a także pozbyć się przebarwień. Sok z rukwi wodnej bywa stosowany zewnętrznie do leczenia egzemy i innych chorób skóry.