Ryż z warzywami - przygotowanie, ryż z warzywami i krewetkami
Proponowane danie z warzywami bazuje nie tylko na roślinach, ale przede wszystkim na ryżu. Na świecie uprawia się ponad 40 tysięcy jego odmian. W tym przepisie nie bez znaczenia jest fakt, że użyty został ryż brązowy. Co prawda potrzebuje on nieco więcej czasu na przygotowanie, jednak warto poświęcić temu kilka chwil więcej.
1. Ryż z warzywami - przygotowanie
Ryż z warzywami to bardzo proste i samczne danie, które w szczególności przypadnie do gustu wegetarianom lub osobom przebywającym na diecie. Przygotowanie ryżu z warzywami:
- ryż brązowy,
- 4 marchewki,
- zielona fasola,
- kilka główek kalafiora,
- 3 ząbki czosnku,
- sos sojowy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka octu,
- sól i pieprz do smaku.
W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę. Wsyp ryż i gotuj pod przykrywką do momentu, aż ryż pochłonie całą wodę (lub gdy będzie miękki). Do osobnego garnka wrzuć umyte warzywa – marchewki pokrój w kostkę, fasolkę przetnij na pół, a główki kalafiora rozerwij na mniejsze cząstki. Posól i gotuj do miękkości. W międzyczasie przygotuj sos: w naczyniu zmiażdż czosnek, dodaj sos sojowy, oliwę i ocet, po czym wymieszaj. Gotowy ryż wsyp do głębokiego talerza, przykryj go warzywami i polej przygotowanym sosem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 274,9 kcal |
Białko | 8,5 g |
Tłuszcze | 6,5 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 57,5 g |
Błonnik | 12,5 g |
Witamina C | 85,9 mg |
Witamina A | 1689,5 µg |
2. Ryż z warzywami i krewetkami
Dla osób, które nie są na wegetarianami lub chcą dodać czegoś innego do podstawowego dania polecamy ryż z warzywami i krewetkami. Przepis ten można jdnak modyfikować, ponieważ osoby, które nielubią krewetek mogą w tym przepisie wykorzystać każde inne dowolne mięso np: mięso z kurczaka. Tak więc, aby przygotować ryż z kurczakiem i krewetkami będziemy potrzebować:
300g-500g krewetek świeżych ugotowanych 500g brokuł 3-5 papryk, 2 czerwone, 1 zielona 1 żółta 1 cebula 1-2 marchwie 2 kalarepy pół cytryny łyżka sosu sojowego szczypta białego pieprzu trochę soli trochę vegety ryż
Przygotowanie dania zaczynamy od krojenia wszystkich warzyw w kostkę. Wszystkie warzywa razem z krewetkami wkładamy do wody, dodajemy łyżkę sosu sojowego, sól, pieprz biały, sok z cytryny i gotujemy po przykryciem około 45 minut. Po ugotowaniu wszystkich warzyw i krewetek wyciągamy wszystko z wody i przechodzimy do gotowania ryżu. Na koniec ugotowany ryż łączymy razem z krewetkami i warzywami i danie gotowe!