Są naszpikowane elektrolitami. Nawodnią lepiej niż woda
Eksperci zalecają, by w ekstremalnie ciepłe dni pić co najmniej dwa litry wody. Czasami to jednak za mało i wcale nie chodzi o ilość płynów. W niektórych sytuacjach lepszym rozwiązaniem jest włączenie do diety pewnych produktów. Są źródłem witamin, a także elektrolitów.
1. Owoce. Dodają energii i przynoszą orzeźwienie
Szacuje się, że **20 proc. do 30 proc. dziennego zapotrzebowania na płyny może pochodzić z pożywienia, w tym owoców i warzyw.
Jednymi z owoców, które powinniśmy szczególnie uwzględnić w naszej diecie w okresie letnim, są owoce cytrusowe. W najcieplejszych miesiącach roku nie możemy zapominać o tych egzotycznych owocach, które są bogate w witaminę C.
Grejpfruty, cytryny i pomarańcze nie tylko skutecznie nawadniają nasz organizm, ale również pomagają obniżyć jego temperaturę. Co więcej, woda z sokiem świeżo wyciśniętym z cytrusów ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Innym owocem z punktu widzenia botaniki, który powinien znaleźć się w naszej letniej diecie, jest cukinia. Zawiera ponad 90 proc. wody, co czyni ją idealnym składnikiem na upalne dni. Cukinia jest również lekkostrawna, ma niski indeks glikemiczny i jest bogata w cenne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, witamina A, C, K oraz witaminy z grupy B. Szczególnie poleca się ją osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.
Nie można zapomnieć również o arbuzie, który jest niezwykle soczysty i orzeźwiający. Zawiera aż 92 proc. wody i ma niewielką ilość kalorii, co czyni go idealnym wyborem na letnie przekąski. Arbuz jest również bogaty w likopen i cytrulinę, które korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dlatego też zimny arbuz powinien być stałym elementem naszego letniego menu.
2. Jedz warzywa i owoce podczas upałów
- Staraj się jeść owoce i warzywa, które zawierają co najmniej 85 proc. wody – mówi Georgia Jones, adiunkt w katedrze żywienia Uniwersytetu Nebraski w Lincoln cytowana przez American Heart Organisation.
Z tego powodu warto jak najczęściej latem sięgać po ogórki - zawierają nawet 95 proc. wody. Sałata ma aż 96 proc. wody, a brokuły - 92 proc. Idealnym składnikiem letniego menu są również świeże pomidory bądź sok pomidorowy. Poza tym, że podobnie jak arbuz zawiera silnie działający przeciwutleniacz, likopen, jest także bogaty w potas. To ważny dla serca pierwiastek, które może nam brakować zwłaszcza latem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl