Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr Krystyna Pogoń
Sałatka z cukinii ze słoika
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej zaletą są nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale także niska kaloryczność oraz wpływ na przemianę materii i odkwaszanie organizmu. Dlatego też warto przechować ją w słoiku i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Składniki:
- 4 kg cukinii (już obranej);
- 1 kg cebuli;
- 1 kg marchwi;
- 1 główka czosnku;
- 2 pietruszki z natką;
- 1/4 l octu;
- 1/4 l oleju;
- 1/4 szklanki soli i cukru (łącznie);
- pieprz, ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Przygotuj zalewę z octu, cukru, pieprzu (4 ziarnka) i ziela angielskiego (15 listków). Pokrój cebulę i odstaw ją na 4 godziny, a następnie odlej sok. Zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, cukinię pokrój w plastry. Wymieszaj wszystko razem i dodaj odciśniętą cebulę oraz zalewę. Włóż sałatkę do słoików i ugniataj ją, by powstało jak najwięcej soku. Sałatka z cukinii będzie gotowa po zagotowaniu słoików (ok. 30 minut).