Sałatka z dynią i orzechami włoskimi
Sałatka makaronowa z dynią i orzechami włoskimi jest świetną propozycją dla osób niespożywających mięsa oraz pragnących mieć piękną skórę oraz zachować letnią opaleniznę na dłużej.
1. Składniki
- 500 g dyni bez pestek;
- 500 g makaronu (muszelki lub kokardki);
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 2 ząbki posiekanego czosnku;
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- sól, pieprz czarny lub czerwony;
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich;
- 1 / 4 szklanki startego parmezanu.
2. Sposób przygotowania
Przełóż dynię pokrojoną w kostkę do rondla, dodaj niewielką ilość wody (50 ml), przykryj pokrywką i duś do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj dynię. Ugotuj makaron al dente. Podczas gotowania makaronu rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Dodaj dynię, pietruszkę oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj ugotowany makaron i dynię, dodaj posiekane orzechy oraz tarty parmezan.
Ilość porcji: 6
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 360 kcal |
Białka | 6 g |
Tłuszcze | 1,2 g |
Cholestrol | 13 g |
Węglowodany | 64 g |
Błonnik | 3 mg |
wit C | 3 g |
3. Komentarz
Zawarty w dyni beta karoten nadaje skórze zdrowy odcień oraz wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Z kolei niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega–6 zapobiegają nadmiernej suchości skóry oraz chronią przed rozwojem miażdżycy . Połączenie w jednym daniu zarówno dyni, jak również orzechów sprawia, że posiłek dodatkowo wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed infekcjami wirusowymi.