Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka z dynią i orzechami włoskimi

Avatar placeholder
12.02.2024 12:06
Sałatka z dynią i orzechami włoskimi
Sałatka z dynią i orzechami włoskimi

Sałatka makaronowa z dynią i orzechami włoskimi jest świetną propozycją dla osób niespożywających mięsa oraz pragnących mieć piękną skórę oraz zachować letnią opaleniznę na dłużej.

spis treści

1. Składniki

  • 500 g dyni bez pestek;
  • 500 g makaronu (muszelki lub kokardki);
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki posiekanego czosnku;
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • sól, pieprz czarny lub czerwony;
  • 
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich;
  • 1 / 4 szklanki startego parmezanu.

2. Sposób przygotowania

Przełóż dynię pokrojoną w kostkę do rondla, dodaj niewielką ilość wody (50 ml), przykryj pokrywką i duś do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj dynię. Ugotuj makaron al dente. Podczas gotowania makaronu rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Dodaj dynię, pietruszkę oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj ugotowany makaron i dynię, dodaj posiekane orzechy oraz tarty parmezan.

Ilość porcji: 6

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie360 kcal
Białka6 g
Tłuszcze1,2 g
Cholestrol13 g
Węglowodany64 g
Błonnik3 mg
wit C3 g

3. Komentarz

Zawarty w dyni beta karoten nadaje skórze zdrowy odcień oraz wspomaga regenerację uszkodzonych tkanek. Z kolei niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega–6 zapobiegają nadmiernej suchości skóry oraz chronią przed rozwojem miażdżycy . Połączenie w jednym daniu zarówno dyni, jak również orzechów sprawia, że posiłek dodatkowo wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed infekcjami wirusowymi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze