Sałatka z indykiem
Lekka, pyszna i pożywna sałatka jest dobrym pomysłem na przekąskę w środku dnia lub dietetyczne śniadanie. Kawałek mięsa drobiowego jest źródłem koniecznych do naszego dobrego funkcjonowania białek oraz zdrowych, nietuczących tłuszczów.
Składniki:
- 300 g indyka pokrojonego w paski,
- sałata lodowa,
- pomidory,
- dojrzałe awokado,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżki musztardy,
- 1/2 łyżki octu orzechowego,
- 1/2 łyżki soku z cytryny,
- 1,5 łyżki świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kawałki indyka wrzuć na patelnię i usmaż. Sałatę lodową porwij na kawałki – zachowaj 3-4 liście w całości. Awokado obierz ze skóry, umyj i pokrój w talarki lub paski. Pomidory potnij w paski. Wszystko wrzuć do miski. W małym naczynku przygotuj sos do sałatki: połącz oliwę z miodem, musztardą, octem, sokiem i tymiankiem i wymieszaj. Polej składniki w misce i dopraw solą i pieprzem.
Komentarz:
Miód zawiera witaminy A, B2, C, PP, zatem pozytywnie wpływa na nasz wzrok, skórę i włosy. Wzmacnia także odporność i kojąco działa na układ nerwowy. Idealna sałatka dla wszystkich, którzy potrzebują białka lub prowadzą siedzący i stresujący tryb życia.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 192,7 kcal |
Białka | 20,6 g |
Tłuszcze | 10,5 g |
Cholesterol | 49,0 mg |
Węglowodany | 5,9 g |
Błonnik | 2,5 g |
Witamina C | 29,3 mg |
Witamina A | 205,7 µg |