Sałatki dietetyczne – składniki, dressing
Coraz większa grupa osób zdaje sobie sprawę z tego, że nie tylko codzienna aktywność fizyczna, ale też właściwie skomponowany jadłospis to elementy zdrowego trybu życia. Podobnie jak plan treningowy, tak i dieta odchudzająca powinny być dopasowane nie tylko do upodobań kulinarnych i smakowych, ale też do warunków fizycznych i zdrowotnych osoby odchudzającej się.
1. Z czego powinny składać się sałatki dietetyczne?
Najczęściej do diety redukującej zbędne kalorie włączane są sałatki dietetyczne. Zatem, z czego powinny składać się sałatki dietetyczne, jakie składniki powinny się znaleźć w takim daniu, w jakich proporcjach.
Oczywiście sałatki dietetyczne to warzywa, nie ma sałatki, która nie zawiera jakiegoś warzywa. Jednak nie wszystkie warzywa pasują do sałatki. Sałatki dietetyczne najczęściej mają bazę w postaci zielonego warzywa, bardzo dobrze się sprawdzi np. sałata lodowa, rukola, szpinak czy roszponka.
Sałatki dietetyczne powinny być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim niskokaloryczne i odżywcze. Dlatego zielone warzywa powinny być stałym elementem sałatki, ponieważ zawierają mało kalorii, ale są na tyle sycące, że powinny zaspokoić głód. Dodatkowo zielone warzywa to witaminy niezbędne do funkcjonowania organizmu.
Sałatki dietetyczne, jako stały składnik diety muszą być źródłem energii, dlatego powinny zawierać mięso. Najczęściej wybieranym jest mięso z kurczaka, albo ryb, ponieważ oba rodzaje zawierają białko. Należy unikać wędlin, ponieważ jeśli nie są wędzone czy parzone to mogą zawierać większe ilości konserwantów.
Osoby, które wykluczają zarówno mięso jak i wędliny ze swojego jadłospisu decydują się na sałatki dietetyczne, które zawierają cieciorkę, fasolę czy soję. Są to rośliny, które oprócz tego, że są mało kaloryczne to zawierają w sobie tak ważny dla pracy organizmu błonnik.
Warzywa, które zawierają wartościowe sałatki dietetyczne powinny być surowe, ponieważ gotowane, marynowane czy nawet grillowane nie zawierają tak dużej ilości właściwości odżywczych, jak surowe. Surowe warzywo to przede wszystkim enzymy, które pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn.
Warzywa, które mają w sobie dużą ilość enzymów to np. brokuły. Sałatki dietetyczne powinny zawierać jak największą ilość warzyw sezonowych, dlatego stałymi składnikami są przykładowo ogórki, pomidory, papryka czy cukinia.
Sałatki dietetyczne to również owoce. Jednak wybierając owoce do sałatki dietetycznej trzeba się zastanowić czy nie zawiera w sobie dużo cukru. Które owoce sprawdzą się w tego rodzaju sałatce? Wszystko zależy od gustów smakowych, ale do sałatki można dodać właściwie każdy owoc mogą to być truskawki, arbuz, gruszka, jabłko, banan.
Można unikać awokado, suszonych śliwek czy daktyli, ponieważ są to kaloryczne produkty.
2. Odpowiedni dressing gwarantem smaku i aromatu sałatek
Sałatki dietetyczne dla podkreślenia smaku i aromatu poszczególnych składników powinny zawierać odpowiednio dobrany dressing. Warto zrobić swój sos, ponieważ gotowe kupowane w sklepie zawierają konserwanty.
Przy diecie odchudzającej nie należy używać majonezu, wystarczy tylko oliwa czy olej i przyprawy np. pieprz, mielona papryka.
Właściwości sałatek dietetycznych są nieocenione. Warzywa w nich zawarte bardzo mocno wspomagają organizm w walce z wieloma chorobami oraz pomagają go wzmacniać. Dzięki jedzeniu sałatek odchudzających spalimy zbędne kalorie, a także poczujemy się lżej i zdrowiej.