Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni

W przeszłości często gościł na naszych stołach. Teraz jest zapomnianym warzywem. Mowa o pasternaku, który z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jest od niej słodszy. Ze względu na bogactwo składników odżywczych pomaga na wiele dolegliwości. Warto więc, by wrócił do naszej codziennej diety.

Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchniPasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Dorota Krupińska-Ziętkowska

Pasternak należy do rodziny warzyw selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Jego jadalna część to szary korzeń, do złudzenia przypominajacy pietruszkę. Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają fototoksyczne substancje.

Uprawiany jest w wielu miejscach świata. Lubi wilgotne tereny, spotkać go można w rowach. W dawnych wiekach był rośliną bardzo popularną i wykorzystywaną w kuchni na co dzień. Z czasem zastąpiono go ziemniakami. W smaku jest słodki i delikatny, nie tak jak „spokrewniona” z nim pietruszka.

Co to jest pasternak

Pasternak jest rośliną bogatą w witaminy, szczególnie w witaminę C. 100 gramów zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania. Zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B usprawniające układ nerwowy. Pasternak to również źródło węglowodanów, białka, błonnika, a także potasu, żelaza i wapnia.

Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków

Pasternak dobry na jelita

Warzywo reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu organizm lepiej trawi pokarmy. Warzywo poleca się osobom, które stosują dietę. Jest niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 75 kcal. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika, jest rośliną dość sycącą. Pasternak ma także właściwości rozkurczające, więc pomoże przy dolegliwościach żołądkowych czy bolesnych miesiączkach.

Potas w pasternaku

Pasternak zawiera dość dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Ma więc zbawienny wpływ na serce. Zapobiega chorobom układu krążenia.

Maść z pasternaku

Słodkie warzywo jest źródłem olejków eterycznych i zawiera sporo witaminy C . Dlatego może być wykorzystywane w leczeniu przeziębienia i grypy. Nasze babcie przyrządzały napar z pasternaku czy maść z pasternaku, który świetnie łagodził stany zapalne układu oddechowego.

Przeczytaj także

Wyciąg z pasternaku

Roślina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Znana jest z właściwości regenerujących naskórek, często jest składnikiem kremów. Wyciąg z pasternaku wpływa także na porost włosów i lepsze ukrwienie skóry głowy. Włosy stają się gęste i mocniejsze. Roślina ta wykorzystywana jest w leczeniu łuszczycy i bielactwa. Ksantotoksyna i bergapten – to składniki obecne w pasternaku, które wzmagają wytwarzanie melaniny, czyli barwnika naszej skóry.

Składnik surówki

Świetnie sprawdzi się jako składnik surówki. Do pokrojonego pasternaka dodajemy jabłko, chrzan i drobno pokrojoną cebulkę. Całość polewamy delikatnie olejem.

Zobacz także:

Z warzywa można przyrządzić zupę-krem. Potrzebujemy warzywnego bulionu, 4 pasternaki, ziemniaki, cebulę i przyprawy: sól, pieprz. Po ugotowaniu i zmiksowaniu można posypać zupę pestkami dyni. Zupa krem z pasternaku gotowa.

Pasternak można także upiec. Pokrojone warzywo smarujemy miodem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 - 220 st. To świetna i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków.

Ile kalorii ma surowy pasternak

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 133 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna75,0 kcal99,75 kcal
Białko1,20 g1,60 g
Węglowodany17,99 g23,9 g
Cukier4,80 g6,38 g
Błonnik4,90 g6,52 g
Tłuszcz0,30 g0,40 g
Tłuszcze nasycone0,05 g0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone0,11 g0,15 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,06 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C17,00 mg22,6 mg
Równoważnik folianów67,0 µg89,1 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,12 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,05 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,70 mg0,93 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,60 mg0,80 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,09 mg0,12 mg
Witamina B9 - kwas foliowy67,0 µg89,1 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E1,49 mg1,98 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K22,5 µg29,9 µg
Wapń36,0 mg47,9 mg
Żelazo0,59 mg0,79 mg
Magnez29,0 mg38,6 mg
Fosfor71,0 mg94,4 mg
Potas375 mg499 mg
Sód10,00 mg13,30 mg
Cynk0,59 mg0,79 mg
Miedź0,12 mg0,16 mg
Mangan0,56 mg0,75 mg
Selen1,80 µg2,39 µg
Woda79,5 g106 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka