Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni
W przeszłości często gościł na naszych stołach. Teraz jest zapomnianym warzywem. Mowa o pasternaku, który z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jest od niej słodszy. Ze względu na bogactwo składników odżywczych pomaga na wiele dolegliwości. Warto więc, by wrócił do naszej codziennej diety.
W tym artykule:
Pasternak należy do rodziny warzyw selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Jego jadalna część to szary korzeń, do złudzenia przypominajacy pietruszkę. Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają fototoksyczne substancje.
Uprawiany jest w wielu miejscach świata. Lubi wilgotne tereny, spotkać go można w rowach. W dawnych wiekach był rośliną bardzo popularną i wykorzystywaną w kuchni na co dzień. Z czasem zastąpiono go ziemniakami. W smaku jest słodki i delikatny, nie tak jak „spokrewniona” z nim pietruszka.
Co to jest pasternak
Pasternak jest rośliną bogatą w witaminy, szczególnie w witaminę C. 100 gramów zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania. Zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B usprawniające układ nerwowy. Pasternak to również źródło węglowodanów, białka, błonnika, a także potasu, żelaza i wapnia.
Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków
Pasternak dobry na jelita
Warzywo reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu organizm lepiej trawi pokarmy. Warzywo poleca się osobom, które stosują dietę. Jest niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 75 kcal. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika, jest rośliną dość sycącą. Pasternak ma także właściwości rozkurczające, więc pomoże przy dolegliwościach żołądkowych czy bolesnych miesiączkach.
Potas w pasternaku
Pasternak zawiera dość dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Ma więc zbawienny wpływ na serce. Zapobiega chorobom układu krążenia.
Maść z pasternaku
Słodkie warzywo jest źródłem olejków eterycznych i zawiera sporo witaminy C . Dlatego może być wykorzystywane w leczeniu przeziębienia i grypy. Nasze babcie przyrządzały napar z pasternaku czy maść z pasternaku, który świetnie łagodził stany zapalne układu oddechowego.
Przeczytaj także
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Super produkt na płodność. Pomaga nawet w beznadziejnych przypadkach
- Produkt, który podnosi ryzyko raka piersi o 50 proc. Jemy go codziennie
Wyciąg z pasternaku
Roślina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Znana jest z właściwości regenerujących naskórek, często jest składnikiem kremów. Wyciąg z pasternaku wpływa także na porost włosów i lepsze ukrwienie skóry głowy. Włosy stają się gęste i mocniejsze. Roślina ta wykorzystywana jest w leczeniu łuszczycy i bielactwa. Ksantotoksyna i bergapten – to składniki obecne w pasternaku, które wzmagają wytwarzanie melaniny, czyli barwnika naszej skóry.
Składnik surówki
Świetnie sprawdzi się jako składnik surówki. Do pokrojonego pasternaka dodajemy jabłko, chrzan i drobno pokrojoną cebulkę. Całość polewamy delikatnie olejem.
Zobacz także:
Z warzywa można przyrządzić zupę-krem. Potrzebujemy warzywnego bulionu, 4 pasternaki, ziemniaki, cebulę i przyprawy: sól, pieprz. Po ugotowaniu i zmiksowaniu można posypać zupę pestkami dyni. Zupa krem z pasternaku gotowa.
Pasternak można także upiec. Pokrojone warzywo smarujemy miodem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 - 220 st. To świetna i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków.
Ile kalorii ma surowy pasternak
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 133 g (1 szklanka, plasterki) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 75,0 kcal | 99,75 kcal |
| Białko | 1,20 g | 1,60 g |
| Węglowodany | 17,99 g | 23,9 g |
| Cukier | 4,80 g | 6,38 g |
| Błonnik | 4,90 g | 6,52 g |
| Tłuszcz | 0,30 g | 0,40 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,07 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,11 g | 0,15 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,06 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 17,00 mg | 22,6 mg |
| Równoważnik folianów | 67,0 µg | 89,1 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,09 mg | 0,12 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,05 mg | 0,07 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,70 mg | 0,93 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,60 mg | 0,80 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,09 mg | 0,12 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 67,0 µg | 89,1 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 1,49 mg | 1,98 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 22,5 µg | 29,9 µg |
| Wapń | 36,0 mg | 47,9 mg |
| Żelazo | 0,59 mg | 0,79 mg |
| Magnez | 29,0 mg | 38,6 mg |
| Fosfor | 71,0 mg | 94,4 mg |
| Potas | 375 mg | 499 mg |
| Sód | 10,00 mg | 13,30 mg |
| Cynk | 0,59 mg | 0,79 mg |
| Miedź | 0,12 mg | 0,16 mg |
| Mangan | 0,56 mg | 0,75 mg |
| Selen | 1,80 µg | 2,39 µg |
| Woda | 79,5 g | 106 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.