Trwa ładowanie...

Semiwegetarianizm - zasady, zalety i kontrowersje

Semiwegetarianizm to odmiana diety wegetariańskiej. Sposób żywienia w tym wydaniu zakłada ograniczenie spożywania mięsa, szczególnie czerwonego (wołowego i wieprzowego), dopuszcza zaś spożywanie mięsa białego (drobiu bądź ryb). Choć semiwegetarianizm cieszy się uznaniem dietetyków, wśród wegetarian i wegan budzi kontrowersje. Co warto o nim wiedzieć?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Czym jest semiwegetarianizm?

Semiwegetarianizm to odmiana diety bezmięsnej. Nazwa tego stylu odżywania w dosłownym tłumaczeniu oznacza półwegetarianizm (łac. semi znaczy pół). To ni mniej, ni więcej, tylko dieta częściowo bezmięsna. Bywa traktowana jako etap przejściowy pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem.

Półwegetarianizm od wegetarianizmu różni się dopuszczeniem spożywania niektórych rodzajów mięsa. To odnoga wegetarianizmu, która wyłącza mięso czerwone, dopuszcza zaś spożycie mięsa białego.

Jadłospis semiwegetarian, podobnie jak wegetarian, ale w przeciwieństwie do wegan, zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, mleko oraz jego przetwory. Semiwegetarianie z założenia nie używają wyrobów ze skóry.

2. Zasady semiwegetarianizmu

Podstawową zasadą semiwegetarianizmu jest ograniczanie spożycia mięsa, ściślej mówiąc wykluczenie mięsa czerwonego z diety (wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna), a dopuszczenie możliwości spożywania mięsa białego (drób, ryby, owoce morza).

Wyróżnia się dwie odmiany semiwegetarianizmu. To:

  • pollowegetarianizm - dopuszczający jedzenie mięsa drobiu,
  • pescowegetarianizm (ichtiwegetarianizm) - dopuszczający spożywanie mięsa ryb i owoców morza.

W odróżnieniu od weganizmu semiwegetarianizm zezwala na konsumowanie jaj, mleka i jego przetworów. Weganizm to najbardziej restrykcyjna z diet bezmięsnych. Oznacza eliminację z menu nie tylko mięsa, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego, których wytworzenie związane jest z eksploatacją zwierząt.

Zobacz także:

3. Zalety półwegetarianizmu

Dieta, jakiej przestrzegają semiwegetarianie cieszy się uznaniem dietetyków i specjalistów żywienia, ponieważ jest zgodna z zaleceniami ograniczania spożycia czerwonego mięsa. Dlaczego?

Czerwone mięso to źródło dużej ilości cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego konsumpcja zwiększa ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto mięso wysoko przetworzone może zawierać związki rakotwórcze.

Ponieważ ma właściwości kwasotwórcze, może mieć negatywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Czerwone mięso w diecie, zwłaszcza w dużej ilości i nadmiarze, zdecydowanie nie jest zdrowe.

Dieta semiwegetariańska bez wątpienia oznacza wiele korzyści zdrowotnych. Racjonalne, różnorodne i dobrze zbilansowane menu zwykle dostarcza wszelkich substancji odżywczych, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Najczęściej oznacza optymalne ilości:

  • warzyw i owoców,
  • roślin strączkowych,
  • nabiału,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • orzechów,
  • ziarna,
  • olejów roślinnych.

W oczach dietetyków przewaga semiwegetarianizmu nad wegetarianizmem polega na tym, że taki jadłospis nie prowadzi do niedoborów aminokwasów egzogennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (w szczególności B12), a także żelaza, wapnia czy cynku. Należy pamiętać, że zwykle dostarcza ich mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.

Semiwegetarianizm to rodzaj diety wegetariańskiej, która dopuszcza spożywanie białego mięsa.
Semiwegetarianizm to rodzaj diety wegetariańskiej, która dopuszcza spożywanie białego mięsa. (gettyimages)

To najmniej restrykcyjna i najbardziej optymalna opcja żywienia, dostarczająca niezbędnych składników, przy jednoczesnym ograniczeniu substancji mających niekorzystny wpływa na zdrowie.

4. Kontrowersje wokół semiwegetarianizmu

Koncepcją semiwegetarianizmu nie są zachwyceni wegetarianie i weganie. Twierdzą, że nie można być wegetarianinem w połowie. To dlatego sprzeciwiają się używania w nazwie, w odniesieniu do diety częściowo mięsnej, członu „wegetarianizm”. Jakich używają argumentów?

Wegetarianie i weganie nie akceptują uboju zwierząt, sprzeciwiają się niehumanitarnemu ich traktowaniu, a także cierpieniu, jakiego doświadczają zwierzęta w hodowli przemysłowej.

Dotyczy to zarówno bydła, trzody chlewnej i drobiu, jak i ryb. Są w swoich przekonaniach konsekwentni, nie robią wyjątków. Z ideologią wegetarianizmu kłóci się również to, że semiwegetarianizm dopuszcza spożywanie niektórych wyrobów pochodzących z uboju zwierząt, takich jak żelatyna czy smalec.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.