Sezon na śliwki rozpoczęty

Są smaczne, zdrowe i można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Śliwki, bo o nich mowa, to niekwestionowany symbol polskiej jesieni.

Dawniej zapach powideł roznosił się po całych wsiach. Przygotowywano je w hurtowych ilościach po to, by w kolejnych miesiącach móc po nie sięgać w czasie wypiekania ciast i słodkości.

Śliwkom bowiem trudno się oprzeć. Niektórzy wolą, kiedy owoce te są twarde, inni chwalą sobie ich delikatność i soczystość. W każdym przypadku jednak śliwka dostarcza wielu walorów smakowych, ale i składników odżywczych. Co zatem w sobie kryje?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 5Wartości odżywcze śliwek

100 g świeżych śliwek dostarcza organizmowi 45 kcal. Wiele w nich witaminy A oraz rzadko spotykanej w owocach witaminy E. Owoc ten kryje w sobie spore ilości potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu.

Śliwki kojąco wpływają na układ nerwowy, a to dzięki zawartości witamin z grupy B. Zajadanie się nimi poprawia zatem samopoczucie.

Niezwykle cenne w śliwkach są również polifenole, zwłaszcza katechiny i kwas chlorogenowy. Wykazują one działanie antyoksydacyjne, a zatem wpisują się w profilaktykę antynowotworową. Zobacz także: 7 najzdrowszych polskich produktów, które powinny wejść do naszego menu

/ 5Wpływ śliwek na organizm

Obraz
© 123RF

Śliwki od wieków znane są jako cenny składnik diety eliminującej problem zaparć. Są zatem wskazane w przypadku osób szczególnie zagrożonych wystąpieniem raka jelita grubego.

Owoce te poprawiają trawienie, **korzystnie działają na apetyt. Suszone śliwki warto dodawać do ciężkostrawnych potraw (np. bigosu). W ten sposób nie tylko podniesiemy walory smakowe potrawy**, ale też unikniemy wzdęć.

/ 5Suszone śliwki lesze od świeżych owoców?

Pod wieloma względami **suszone śliwki są zdrowsze** od owoców zerwanych prosto z drzewa. Pięciokrotnie przewyższają je pod względem zawartości witaminy A. Dostarczają również nieco więcej błonnika, żelaza oraz fosforu.

**Susz śliwek jest jednak zdecydowanie bardziej kaloryczny** (w 100 g jest aż 267 kcal).

Śliwki warto suszyć samodzielnie w domu, bo te znajdujące się w sklepach bardzo często **konserwowane są sorbinianem potasu (E202). Jest to związek chemiczny powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym**, jednak nie jest on obojętny dla organizmu. U niektórych osób, zwłaszcza dzieci, wywołać on może reakcje alergiczne, podrażnienia skóry lub astmę.

/ 5Śliwki dla mocnych kości

Obraz
© ​123RF

Suszone śliwki korzystnie wpływają na gęstość kości, co wpływa na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia złamań i osteoporozy. Do takich wniosków doszli badacze. Dowiedli oni, że określone składniki śliwek hamują **proces resorpcji kości**.

Korzyści przynieść może **regularne spożywanie od 2 do 10 suszonych śliwek dziennie**. Włączyć owoce te do codziennego jadłospisu powinny zwłaszcza kobiety w okresie menopauzy, bo wówczas osteoporoza diagnozowana jest najczęściej.

/ 5Odmiany śliwek

Obraz
© 123RF

Na świecie do tej pory sklasyfikowano około 6 tys. odmian śliwy domowej. Dawno dostrzeżono ich potencjał. Ze śliwek przygotowujemy powidła, marmolady, kompoty. Owoce używamy do wypieku ciast, z ich dodatkiem robimy też pierogi i knedle.

Śliwki stanowią również składnik wielu trunków, z których na terenie Polski najpopularniejsza jest śliwowica.

We Francji najchętniej sięga się po mirabelkę. Ta odmiana śliwki w kraju nad Wisłą nie jest doceniania, a szkoda, bo przygotować z niej można bardzo smaczne przetwory.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka