Trwa ładowanie...

Silne wsparcie dla serca i mózgu. Pomoże też zahamować apetyt

Avatar placeholder
Milena Górecka 17.12.2023 18:55
Zrób w domu masło z orzechów włoskich. To skarbnica zdrowia
Zrób w domu masło z orzechów włoskich. To skarbnica zdrowia (Getty Images)

Masło z orzechów włoskich to produkt coraz popularniejszy wśród miłośników zdrowej żywności, a jego wyjątkowe właściwości odżywcze i korzystny wpływ na zdrowie czynią go cennym dodatkiem do diety. Jak zrobić je we własnej kuchni?

spis treści

1. Składniki odżywcze w maśle z orzechów włoskich

Masło z orzechów włoskich jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, które są kluczowe dla zdrowia serca i mózgu. Orzechy włoskie zawierają również znaczące ilości białka roślinnego, błonnika, witamin (szczególnie witaminy E, witamin z grupy B) oraz minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i żelazo.

1.1. Korzyści dla zdrowia

Regularne spożywanie masła z orzechów włoskich może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Oto część z nich:

Zobacz film: "Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców"
  • wsparcie dla serca - dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, masło orzechowe wspomaga zdrowie serca, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz regulując ciśnienie krwi,
  • działanie przeciwzapalne - kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie, co może przynieść korzyści w leczeniu chorób autoimmunologicznych,
  • wsparcie dla mózgu - składniki odżywcze w orzechach włoskich mają pozytywny wpływ na funkcje mózgu, w tym na pamięć i koncentrację,
  • regulacja masy ciała - błonnik i białko w maśle orzechowym mogą przyczyniać się do uczucia sytości, co jest pomocne w kontroli masy ciała,
  • wzmocnienie skóry - witamina E i inne przeciwutleniacze pomagają w ochronie skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

2. Jak włączyć masło z orzechów włoskich do diety?

Masło z orzechów włoskich jest wszechstronne w użyciu – można je dodawać do smoothie, smarować nim tosty, używać jako składnik wypieków, element owsianek i ciast lub jako dodatek do sałatek. Ważne jest, aby wybierać masło bez dodatku cukru i niepotrzebnych dodatków.

Oto przepis na domowe masło orzechowe z orzechów włoskich:

  1. Orzechy włoskie ugotuj w wodzie — ułatwi to obieranie ich ze skórki.
  2. Obrane orzechy włoskie delikatnie podpiecz w piekarniku — to wzbogaci ich smak.
  3. Pozostaw orzechy do wystygnięcia.
  4. Wystudzone orzechy zblenduj z odrobiną soli.

Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze