Skutecznie zbija ciśnienie. Redukuje ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto, którzy przeanalizowali dane z ponad 20 badań, wykazali, co najlepiej zbija ciśnienie. Polecają dietę DASH, która daje ochronę przed zawałem i udarem. - Źródło pożywienia ma znaczenie - komentuje autor analizy, prof. John Sievenpiper.
1. Mogą chronić przed nadciśnieniem tętniczym
W dużym przeglądzie badań, który został opublikowany w "Journal of the American Heart Association" wzięło udział ponad 900 tys. uczestników. Naukowcy doszli do wniosku, że napoje słodzone cukrem powodują 10-proc. wzrost ciśnienia krwi. Ale niektóre produkty mają zupełnie inny wpływ na ten aspekt.
Grupa badaczy wykazała, że owoce, niewielkie ilości 100 proc. soku owocowego, nabiał i produkty pełnoziarniste z umiarkowaną ilością cukru wykazują pewne działanie ochronne związane z nadciśnieniem.
- Źródło pożywienia ma znaczenie. Wiele wytycznych dietetycznych dotyczących cukru opiera się na dowodach, że napoje słodzone cukrem są szkodliwe, ale nie powinniśmy koniecznie ekstrapolować tego na całe owoce, niskotłuszczowy jogurt (owocowe są zakazane!) lub pełnoziarniste płatki zbożowe zawierające cukry - podkreślił główny autor analiz prof. John Sievenpiper.
Ekspert zaznaczył, że coraz więcej pacjentów pyta, czy powinno rezygnować ze słodyczy, ale także z jedzenia owoców, jeśli cierpią na choroby przewlekłe.
- To skupienie się na pojedynczych składnikach odżywczych może zakłócać ogólne wzorce odżywiania, które mogą być zdrowe, szczególnie w kontekście diety DASH, która jest dobrą dietą owocową w leczeniu nadciśnienia - wskazał profesor.
2. Żywność, to coś więcej niż tylko składniki odżywcze
Dieta DASH, o której wspomina specjalista, kładzie nacisk na spożywanie owoców, niskotłuszczowego nabiału, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i orzechy.
Z drugiej strony zakłada ograniczenie spożywania mięsa, słodyczy i napojów słodzonych cukrem, a jej właściwości związane z obniżeniem ciśnienia krwi są znane od wielu lat.
Naukowcy pod kierownictwem prof. Sievenpiper wykazali, że słodzone napoje zwiększają ryzyko dny moczanowej, ale jedzenie samych owoców nie zwiększa tego ryzyka.
W metaanalizie ocenili dostępne dowody naukowe, lecz jak podkreślają - wiele badań ma charakter obserwacyjny, co może wpływać na końcowe wyniki badań.
Autorzy analiz podkreślają potrzebę prowadzenia większej ilości badań nad cukrem i jego wpływem na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zaznaczają również, że wyniki przeprowadzonego przez nich badania wyraźnie wskazują, że napoje słodzone cukrem są powiązane ze zwiększeniem ryzyka nadciśnienia oraz, że owoce i pożywna żywność, która zawiera umiarkowane ilości dodanego cukru, może być częścią zdrowego jadłospisu.
- Żywność, to coś więcej niż tylko składniki odżywcze – przypomina prof. Sievenpiper.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl