Co jeść, gdy masz za wysokie ciśnienie? Te warzywa i owoce pomogą
Eksperci zalecają, by przy nadciśnieniu jeść więcej warzyw i owoców ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. Sprawdź, jakie letnie rarytasy pomogą obniżyć ciśnienie krwi!
1. Jedz więcej sezonowych warzyw i owoców
Stragany w sezonie letnim są wypełnione zdrowymi, świeżymi przysmakami, które dostarczają organizmowi wiele witamin i składników mineralnych. Szczególnie w diecie na obniżenie ciśnienia nie może ich właśnie zabraknąć.
Dobre dla serca i normalizacji ciśnienia są zatem warzywa i owoce, które obfitują w potas. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po buraki, brokuły, pomidory, marchew, szpinak, ziemniaki i owoce sezonowe, zwłaszcza po truskawki i wiśnie. Bogate w potas są również suszone owoce (np. morele, figi, daktyle) oraz orzechy.
Codziennie spożycie odpowiedniej ilości magnezu może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w orzechach, migdałach, pestkach dyni, słonecznika i produktach z pełnego ziarna (m.in. kaszach gruboziarnistych, płatkach owsianych, ryżu brązowym, makaronach pełnoziarnistych, chlebie żytnim pełnoziarnistym, razowym, graham lub bułkach pełnoziarnistych).
Zobacz także: Nie tylko do rosołu. To niepozorne zioło łagodzi objawy alergii
2. Rośliny strączkowe też warto włączyć do diety
Latem w diecie na obniżenie ciśnienia można nastawić się na jedzenie sezonowe, ale nie warto rezygnować z takiej bomby witaminowej, jaką są rośliny strączkowe. Soczewica, ciecierzyca, groch, fasola i typowo letni bób - te produkty niewątpliwie pomogą stworzyć nietuzinkowe, zdrowe i przepyszne dania.
Według naukowców dieta śródziemnomorska, bogata w rośliny pochodzenia naturalnego, jest jedną z najlepiej przebadanych modeli żywieniowych na świecie. Wykazuje ona pozytywny wpływ w leczeniu i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy. Dlatego warto każdego dnia spożywać trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców.