Słodziki szkodzą bardziej niż cukier. Możesz znaleźć je nawet w śledziach

Sztuczne słodziki miały być zdrowszą alternatywą dla dodawanego wszędzie cukru. Są kilkaset razy słodsze i nie zawierają kalorii, więc wystarczy niewielka ilość, żeby uzyskać pożądany efekt. Okazuje się jednak, że oprócz zalet, słodziki mają też mnóstwo wad i mogą szkodzić bardziej niż cukier.

Słodziki szkodzą bardziej niż cukier. Możesz znaleźć je nawet w śledziachSłodziki szkodzą bardziej niż cukier. Możesz znaleźć je nawet w śledziach
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Słodziki w żywności a przybieranie na wadze

Istnieje wiele badań potwierdzających negatywny wpływ słodzików na wskaźnik masy ciała u mężczyzn i kobiet. W badaniach przeprowadzonych przez ekspertów z San Antonio wykazano, że osoby, które piją napoje dietetyczne słodzone słodzikami miały na przestrzeni lat większy przyrost masy ciała, niż osoby, które nie piły takich napojów. Obserwacje prowadzono na przestrzeni 8 lat.

W krótszym, dwuletnim badaniu naukowcy zaobserwowali, że picie napojów słodzonych słodzikami ma związek ze zwiększonym przybieraniem na wadze wśród młodzieży. W Australii, gdzie picie napojów słodzonych słodzikami wzrosło, również zaobserwowano wzrost wskaźnika otyłości.

Produkty spożywcze, w których cukier zastąpiono słodzikami i nadano etykietę “light” i “bez cukru” wcale nie sprawią, że będziemy szczuplejsi.

Najpopularniejszy słodzik. Czy jest szkodliwy?

Słodziki w żywności a zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny to określenie na zbiór wzajemnie powiązanych czynników, które w istotny sposób zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych powikłań naczyniowych.

Do cech zespołu metabolicznego zaliczamy otyłość brzuszną, wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu, nadciśnienie i wysoki poziom cukru we krwi.

Naukowcy z Massachusetts General Hospital odkryli, że metabolit aspartamu (popularnej substancji słodzącej) wpływa niekorzystnie na aktywność enzymu zapobiegającego zespołowi metabolicznemu. Według naukowców aspartam nie spełnia swojej roli, bo chociaż zastępuje cukier, to jednocześnie blokuje jelitową fotostazę alkaliczną (IAP), co niekorzystnie wpływa na zdrowie.

Słodziki a wielkość mózgu

Naukowcy z Bostońskiego Uniwersytetu Medycznego opublikowali badania, z których wynika, że osoby pijące dużo słodkich napojów (zawierających sztuczne substancje słodzące) mają mniejszą objętość mózgu, niż osoby niepijące takich napojów. Wypadały też znacznie gorzej w testach pamięciowych.

Wszystkie te badania pokazują, że rezygnowanie z cukru na rzecz sztucznych słodzików wcale nie jest takim dobrym pomysłem. Najlepiej nie kupować produktów zawierających cukier i słodziki. Jak jednak to zrobić, gdy są one praktycznie wszędzie?

Produkty spożywcze, w których znajdziesz słodziki

Wśród popularnych zamienników cukru znajdziemy takie substancje jak: aspartam, acesulfam K, sacharyna, sorbitol, malitol, mannitol, sukraloza, izomalt, cyklaminiany. Sztuczne substancje słodzące mogą ukrywać się pod wieloma nazwami, dlatego warto dokładnie czytać składy.

Do jakich produktów dodaje się sztuczne substancje słodzące? Praktycznie do wszystkich. Powszechnie stosowane są w napojach (w tym oznaczonych jako “light”), smakowych wodach mineralnych, galaretkach, polewach do ciast, deserach, rozpuszczalnej kawie i herbacie, kakao, piwie, jogurtach i innych wyrobach mlecznych.

O ile w tych produktach moglibyśmy się spodziewać tego rodzaju dodatków, w końcu są mniej lub bardziej słodkie, to zaskoczyć może fakt, że słodziki dodaje się również do wędlin i wyrobów mięsnych, a także do pakowanych ryb i żywności puszkowanej. Sztuczne substancje słodzące dodawane są nawet do śledzi w zalewie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka