Słodziki znów na cenzurowanym. Naukowcy nie pozostawiają złudzeń: ich stosowanie zwiększa ryzyko raka

Wokół sztucznych słodzików od lat narasta wiele kontrowersji – są dopuszczalne do stosowania w przemyśle spożywczym, a dotychczasowe badania nie dawały jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o ich wpływ na zdrowie. Najnowsze wyniki badań przechylają jednak szalę na niekorzyść słodzików. Czy mogą być rakotwórcze?

Czy słodziki mogą być rakotwórcze?Czy słodziki mogą być rakotwórcze?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Słodziki powodują raka

Mówi się, że cukier karmi komórki rakowe, a co z jego alternatywą? Prowadzone przez lata badania na zwierzętach oraz testy in vitro pokazują, że słodziki także mogą być szkodliwe dla zdrowia. Jednak dotychczas badania na populacji ludzkiej nie potwierdziły tych hipotez. W związku z tym stosowanie słodzików jest powszechne w przemyśle spożywczym, cieszą się też dużą popularnością jako zdrowa alternatywa dla cukru. Słusznie?

Na łamach "PLOS Medicine" ukazały się wyniki badania na 102 865 dorosłych z francuskiej kohorty populacyjnej NutriNet-Santé. Obserwacje trwały niemal osiem lat.

Główna autorka badania, dr Charlotte Debras, podkreśliła, że żadne dotychczasowe badanie kohortowe nie badało bezpośredniego związku między całościowym spożyciem słodzików z jakichkolwiek źródeł a ryzykiem raka.

Słodziki są równie złe jak cukier

Słodziki mogą zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów
Słodziki mogą zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów © Getty Images

Teraz zwłaszcza dwie substancje słodzące – aspartam i acesulfam K powiązano ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka – zwłaszcza raka piersi i nowotworów powiązanych z otyłością – aż o 13 proc.

Konieczne są dalsze badania

Druga badaczka, dr Mathilde Touvier, podkreśliła, że te dwa słodziki są zarazem najczęściej spożywanymi, stąd posądzanie ich o najwyższą kancerogenność może być na wyrost. Konieczne są więc dalsze badania, by potwierdzić, które słodziki mogą być niebezpieczne, a także, jaka dawka potencjalnie stwarza ryzyko.

Jednak francuscy naukowcy potwierdzają, że wzmożone spożywanie produktów zawierających słodziki, "powyżej mediany spożycia wynoszącej 18 mg/d", w porównaniu z grupą osób unikających słodzików zdecydowanie odpowiada za większe ryzyko nowotworów.

Słodzić czy nie słodzić?

Kwestia dosładzania pozostaje zatem otwarta, bo wyniki badania wcale nie są zachętą, by zamiast słodzików sięgnąć po cukier. Eksperci nie mają wątpliwości, że ten odpowiada za pandemię otyłości na całym świecie, rozpoznawanej nawet wśród dzieci.

- Cukier jest zabójczy dla trzustki – trzustka wydziela insulinę, której gwałtowny wyrzut następuje pod wpływem cukru. Trzustka na nadmiar cukru reaguje "zmęczeniem", co prowadzi do dużej progresji chorób, takich jak cukrzyca czy insulinooporność – wymienia w rozmowie z WP abcZdrowie niektóre ze skutków konsumpcji cukru dietetyk kliniczny, dr n. o zdr. Hanna Stolińska.

A co ze słodzikami? Zdaniem ekspertki warto zachować ostrożność, zwłaszcza że mamy alternatywę i dla cukru, i dla sztucznych słodzików.

- Jestem za słodzeniem stewią, erytrytolem, ksylitolem. Aspartam to sztuczny słodzik, którego bezpieczeństwo potwierdza wiele badań, ale ja się skłaniam ku naturalnym słodzikom. Nie do końca wiemy, jakie dawki i czy w ogóle mogą negatywnie na nas działać – podsumowuje dietetyczka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka