Słoik mocy. Wystarczą 3 składniki, by pozbyć się bólu stawów
To niepozorne zioło bez problemu można uprawiać na parapecie, ale też większość z nas ma suszony rozmaryn na półce z przyprawami. Świetnie nadaje się nie tylko do steków czy pieczonych ziemniaków, ale też jako naturalny środek łagodzący bóle stawów i wzmacniający kruche naczynia krwionośne.
1. Rozmaryn – jak działa?
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L. cineoliferum) to krzew naturalnie porastający tereny basenu Morza Śródziemnego, ale uprawiać go można bez problemu także w chłodniejszym klimacie, a nawet w doniczce w domu. Drobne, podłużne, ciemnozielone listki to źródło substancji aktywnie czynnych – flawonoidów, garbników, terpenów, a także witamin A, B6 i C oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, mangan czy cynk.
Listki rozmarynu mają szereg właściwości zdrowotnych:
- pobudzają pracę żołądka, mają właściwości żółciopędne i żółciotwórcze,
- przeciwdziałają stanom zapalnym naczyń krwionośnych,
- łagodzą problemy trawienne po obfitym posiłku,
- działają moczopędnie,
- chronią przed promieniowaniem UV,
- wykazują działanie bakteriobójcze, szczególnie w odniesieniu do paciorkowców i gronkowców, a także antywirusowe i przeciwgrzybicze,
- badania wykazały działanie antynowotworowe ekstraktu z rozmarynu w odniesieniu m.in. do raka piersi czy raka jelita grubego.
Napar z rozmarynu ma działanie delikatnie uspokajające i łagodzące stres, ale poprawia również pamięć. Dodany do potraw będzie nieocenionym wsparciem dla diabetyków, bo wspomaga wydzielanie insuliny oraz obniża poziom glukozy we krwi.
Z kolei kosmetyki na bazie rozmarynu mają działanie uszczelniające naczynka, ujędrniające oraz pobudzające.
2. Przeciwbólowy olejek rozmarynowy
Z uwagi na właściwości przeciwzapalne, a także wzmacniające naczynia krwionośne, olejek z rozmarynu świetnie sprawdzi się przy bólu stawów, a także jako remedium na pajączki na skórze.
Składniki:
- 10 gałązek rozmarynu lub 2 opakowania suszonego rozmarynu
- 10 liści laurowych (opcjonalnie),
- 1 szklanka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Rozmaryn należy umyć i dokładnie ususzyć, a następnie usunąć liście z gałązek. Suszony rozmaryn należy od razu przesypać do słoika.
- Do młynka do kawy lub moździerza wrzucić liście laurowe i dokładnie je rozdrobnić.
- Liście laurowe dodać do słoika z rozmarynem, a następnie zalać wszystko oliwą.
- Słoik zakręcić i mocno wstrząsnąć, by przyprawy wymieszały się z oliwą.
- Wstawić do garnka wyłożonego szmatką i wlać tyle wody, by sięgała do połowy słoika.
- Od momentu zagotowania miksturę podgrzewać na małym ogniu przez kolejne pół godziny.
- Wyjąć słoik z garnka, otworzyć i dokładnie wymieszać zawartość.
- Słoik ponownie zakręcić, owinąć suchą szmatką i odstawić w ciemne miejsce na dziesięć dni.
Po tym czasie miksturę należy przecedzić przez gazę i przelać do butelki. Można nim smarować obolałe stawy, a także skórę z widocznymi naczynkami krwionośnymi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl