4 z 7Szkodliwe smaki PRL-u – wyroby czekoladopodobne
Wyroby czekoladopodobne również święciły swoje triumfy w PRL-u, ale dziś też nierzadko możemy je spotkać na sklepowych półkach.
Stanowią tani zamiennik prawdziwej czekolady. W takich wyrobach zawartość kakao nie przekracza 8 proc. całkowitej masy. Niska cena idzie tu w parze z niską jakością.
Wyroby czekoladopodobne to źródło tłuszczów trans, czyli utwardzanych tłuszczów roślinnych. Zwykle zawierają utwardzony tłuszcz palmowy lub rafinowany olej rzepakowy. Do tego duża ilość cukru i dodatek substancji konserwujących.
Częste spożywanie tłuszczów trans może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. Powoduje też wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi, co prowadzi do powstawania zmian miażdżycowych i chorób serca.
Zobacz też: Czekolada dobra dla serca. Warto jeść regularnie