5 z 7Szkodliwe smaki PRL-u – blok czekoladowy
Blok czekoladowy to kultowe ciasto bez pieczenia z okresu PRL-u. Super słodki przysmak idealny do herbaty i kawy, to prawdziwa bomba kaloryczna.
Blok czekoladowy składa się z masła (albo tańszej margaryny), pełnotłustego mleka w proszku, cukru, kakao, mleka i herbatników.
Mleko w proszku ma podobną zawartość białka, wapnia i innych minerałów co świeże mleko. Zawiera jednak w swoim składzie oksysterole. Są to utlenione formy cholesterolu, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i nowotwory, w tym raka piersi. Ponadto 100 g mleka w proszku zawiera nawet 500 kcal.
Do tego spora dawka cukru i niewiele wartości odżywczych z kakao.
W internecie można znaleźć przepisy na ''odchudzone'' bloki czekoladowe z dodatkiem oleju kokosowego, cukru trzcinowego i mniejszej ilości mleka w proszku. Podobno smakuje bardzo podobnie jak oryginał.
Zobacz też: Nietypowy objaw nadciśnienia. Nie zwracamy na to uwagi