Śmietanowiec - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Śmietanowiec to banalne w przygotowaniu ciasto, niewymagające pieczenia. Składa się z cienkiej warstwy biszkoptów na spodzie, sporej ilości niezwykle delikatnej śmietanowo-jogurtowej pianki oraz kawałków galaretki w różnych kolorach. Jak zrobić śmietanowiec?
1. Co to jest śmietanowiec?
Śmietanowiec to ciasto bez pieczenia, składające się z biszkoptów, słodkiej śmietanowej pianki oraz kawałków różnokolorowej galaretki. Istnieją również przepisy na śmietanowiec ze świeżymi owocami.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, delikatne i stosunkowo mało słodkie. Co ważne, nie wymaga pieczenia i jest serwowane na zimno. W związku z tym cieszy się największą popularnością w ciepłe dni.
Śmietanowiec w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 233,80 kcal,
- węglowodany - 24,76 g,
- tłuszcz - 13,15 g,
- białko - 4,2 g
2. Ile zajmuje przygotowanie śmietanowca?
Zrobienie śmietanowca wymaga zajmuje około godziny, ale ma to związek z koniecznością wystudzenia galaretek, a następnie pokrojenia ich w kostkę. Warto wziąć pod uwagę, że gotowe ciasto powinno znaleźć się w lodówce co najmniej 3-4 godziny przed podaniem, by całość stała się bardziej zwarta.
3. Przepis na śmietanowiec
Składniki:
- galaretka truskawkowa,
- galaretka pomarańczowa,
- galaretka cytrynowa,
- 600 ml wrzątku,
- 600 ml śmietany 18%,
- 650 ml śmietanki 30%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 6 łyżek żelatyny,
- 80 ml wrzątku,
- 3 galaretki truskawkowe na wierzch,
- 700 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
Galaretkę cytrynową, pomarańczową i truskawkową rozpuszczamy w osobnych naczyniach, używając 200 ml wody do każdej z nich. Najlepiej wykorzystać niskie, dość duże pojemniki.
Po dokładnym rozmieszaniu proszku odstawiamy wszystkie galaretki do całkowitego zastygnięcia. Gdy będą miały stałą konsystencją, kroimy je w kostkę 1 cm na 1 cm i odstawiamy na bok.
Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody i czekamy aż wystygnie. Ubijamy śmietanę 30%, pod sam koniec dodajemy śmietanę 18% oraz płynną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Do masy śmietanowo-jogurtowej dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Najlepiej wykorzystać blachę o wymiarach ok. 40 na 20 cm.
Naczynie wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy trzy galaretki truskawkowe i czekamy aż ostygnie, ale nie może zacząć tężeć. Wylewamy je na powierzchnię ciasta i ponownie umieszczamy całość w lodówce na co najmniej trzy godziny.
4. Przepis na śmietanowiec ze świeżymi owocami
Składniki:
- litr śmietanki 30%,
- cztery dowolne galaretki (np. malinowa, truskawkowa, cytrynowa i owoce leśne),
- 150 g malin,
- 150 g borówek,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 30 g żelatyny,
- wrząca woda.
Sposób przygotowania:
Każdą z czterech galaretek rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody w osobnych naczyniach i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kroimy każdą z nich w drobną kostkę.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i czekamy aż całość zwiększy swoją objętość. Śmietankę lekko podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz żelatynę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy do wystygnięcia.
Blachę o wymiarach 10x30 cm wykładamy folią spożywczą. Dno pokrywamy masą śmietanową, układamy kawałeczki galaretek i umyte wcześniej owoce. Naczynie wkładamy na chwilę do lodówki i czynność powtarzamy, aż składniki się skończą. Gotowe ciasto chłodzimy co najmniej cztery godziny przed podaniem