Trwa ładowanie...

Śmietanowiec - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

 Paula Komendarczuk
29.11.2021 16:19
Śmietanowiec to niezwykle delikatne i lekkie ciasto.
Śmietanowiec to niezwykle delikatne i lekkie ciasto. (adobestock)

Śmietanowiec to banalne w przygotowaniu ciasto, niewymagające pieczenia. Składa się z cienkiej warstwy biszkoptów na spodzie, sporej ilości niezwykle delikatnej śmietanowo-jogurtowej pianki oraz kawałków galaretki w różnych kolorach. Jak zrobić śmietanowiec?

spis treści

1. Co to jest śmietanowiec?

Śmietanowiec to ciasto bez pieczenia, składające się z biszkoptów, słodkiej śmietanowej pianki oraz kawałków różnokolorowej galaretki. Istnieją również przepisy na śmietanowiec ze świeżymi owocami.

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, delikatne i stosunkowo mało słodkie. Co ważne, nie wymaga pieczenia i jest serwowane na zimno. W związku z tym cieszy się największą popularnością w ciepłe dni.

Śmietanowiec w 100 gramach zawiera:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • wartość energetyczna - 233,80 kcal,
  • węglowodany - 24,76 g,
  • tłuszcz - 13,15 g,
  • białko - 4,2 g

2. Ile zajmuje przygotowanie śmietanowca?

Zrobienie śmietanowca wymaga zajmuje około godziny, ale ma to związek z koniecznością wystudzenia galaretek, a następnie pokrojenia ich w kostkę. Warto wziąć pod uwagę, że gotowe ciasto powinno znaleźć się w lodówce co najmniej 3-4 godziny przed podaniem, by całość stała się bardziej zwarta.

3. Przepis na śmietanowiec

Składniki:

  • galaretka truskawkowa,
  • galaretka pomarańczowa,
  • galaretka cytrynowa,
  • 600 ml wrzątku,
  • 600 ml śmietany 18%,
  • 650 ml śmietanki 30%,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek żelatyny,
  • 80 ml wrzątku,
  • 3 galaretki truskawkowe na wierzch,
  • 700 ml wrzątku.

Sposób przygotowania:

Galaretkę cytrynową, pomarańczową i truskawkową rozpuszczamy w osobnych naczyniach, używając 200 ml wody do każdej z nich. Najlepiej wykorzystać niskie, dość duże pojemniki.

Po dokładnym rozmieszaniu proszku odstawiamy wszystkie galaretki do całkowitego zastygnięcia. Gdy będą miały stałą konsystencją, kroimy je w kostkę 1 cm na 1 cm i odstawiamy na bok.

Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzącej wody i czekamy aż wystygnie. Ubijamy śmietanę 30%, pod sam koniec dodajemy śmietanę 18% oraz płynną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.

Do masy śmietanowo-jogurtowej dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Najlepiej wykorzystać blachę o wymiarach ok. 40 na 20 cm.

Naczynie wkładamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy trzy galaretki truskawkowe i czekamy aż ostygnie, ale nie może zacząć tężeć. Wylewamy je na powierzchnię ciasta i ponownie umieszczamy całość w lodówce na co najmniej trzy godziny.

4. Przepis na śmietanowiec ze świeżymi owocami

Składniki:

  • litr śmietanki 30%,
  • cztery dowolne galaretki (np. malinowa, truskawkowa, cytrynowa i owoce leśne),
  • 150 g malin,
  • 150 g borówek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 30 g żelatyny,
  • wrząca woda.

Sposób przygotowania:

Każdą z czterech galaretek rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody w osobnych naczyniach i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Kroimy każdą z nich w drobną kostkę.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i czekamy aż całość zwiększy swoją objętość. Śmietankę lekko podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz żelatynę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy do wystygnięcia.

Blachę o wymiarach 10x30 cm wykładamy folią spożywczą. Dno pokrywamy masą śmietanową, układamy kawałeczki galaretek i umyte wcześniej owoce. Naczynie wkładamy na chwilę do lodówki i czynność powtarzamy, aż składniki się skończą. Gotowe ciasto chłodzimy co najmniej cztery godziny przed podaniem

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze