Śniadanie zapychające tętnice. Unikaj tych produktów
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zadbać, by było odpowiednio zbilansowane. Niektóre produkty jedzone na śniadanie sprawią, że w tętnicach będą odkładały się szkodliwe substancje. Zobacz, czego unikać.
1. Margaryna na kanapce
W margarynie i miksach tłuszczowych znajdziemy tłuszcze trans, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Tłuszcze trans to utwardzone tłuszcze roślinne, które uznawane są za najbardziej szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Tost posmarowany margaryną nie jest najlepszym pomysłem na śniadanie.
2. Pełnotłuste mleko
Pełnotłuste mleko, jogurty i ser żółty mogą przyczyniać się do odkładania złogów cholesterolu w tętnicach. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez płatków na mleku albo mlecznego koktajlu wybierz mleko odtłuszczone albo roślinne.
Wybieraj chudy twaróg i odtłuszczony jogurt. Pamiętaj tylko o dokładnym czytaniu etykiet. W odtłuszczonych produktach często znajduje się bardzo dużo cukru. Jego nadmiar magazynowany jest w postaci tkanki tłuszczowej.
3. Parówki na ciepło
Lubisz rano zjeść ciepłe i pożywne śniadanie, więc wybierasz parówki. Wysokoprzetworzone, czerwone mięso nie jest dobrym wyborem na śniadanie. Słabej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie od kurcząt czy świń, czyli po prostu odpady. Trafiają tam ścięgna, chrząstki, tłuszcz, rozdrobnione kości i błony.
Tłuszcz zawarty w parówkach przyczynia się do podwyższenia stężenia cholesterolu we krwi, co z kolei prowadzi do systematycznego zapychania tętnic. Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez parówek, wybierz te z dobrym, krótkim składem. Nie jedz ich jednak za często.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl