Sok z kiszonych buraków ma działanie przeciwnowotworowe. Zabiega rakowi żołądka
Najnowsze badanie polskich naukowców dowodzi, że zakwas buraczany i sok z kiszonej kapusty nie tylko wzmacniają odporność, lecz także są źródłem wielu składników o działaniu przeciwnowotworowym.
1. Sok z kiszonych buraków
Zespół naukowców pod przewodnictwem dr hab. Eweliny Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW przeprowadzili badania nad wpływem soku z kiszonego buraka oraz kapusty kiszonej na komórki raka żołądka.
Jak czytamy w opisie badań, w analizie dotyczącej właściwości przeciwnowotworowych wykorzystano dwa rodzaje świeżych buraków uprawianych w kontrolowanych warunkach – ekologicznych i konwencjonalnych. Naukowcy poddali buraki procesowi fermentacji, po czym zbadano otrzymany w ten sposób sok.
Badania dowodzą, że buraki i zrobiony z nich fermentowany sok pochodzące z rolnictwa ekologicznego miały lepszy skład niż te same produkty z upraw konwencjonalnych. Ekologiczny sok szybciej zaczął zwalczać także komórki nowotworowe żołądka.
2. Jaka ilość soku z buraka zapobiega rakowi żołądka?
Uważa się, że spożywanie około 200 ml soku z kwaszonych buraków dziennie może zapobiegać zachorowaniu na nowotwór żołądka lub opóźniać jego rozwój. Podobne właściwości ma także sok z kiszonej kapusty(choć nie tak duże jak sok z buraka). W obu przypadkach mówi o się o sokach ekologicznych. Naukowcy dodają jednak, że ich badania wymagają potwierdzenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl