Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!
Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkty, które wyrastały i były uprawiane według ścisłych procedur bez udziału toksycznej chemii – pestycydów, sztucznych nawozów.
1. Pomidory z uprawy organicznej
Pomidory są najczęściej spożywanym warzywem zarówno w postaci gotowanej, jak również surowej (sałatki, surówki, soki). Badanie, którego celem było porównanie właściwości soków pomidorowych pochodzących z upraw organicznych z sokami produkowanymi tradycyjnie, było przeprowadzone przez Rosa M. Lamuela-Raventósa, który jest wykładowcą na Wydziale Żywienia i Bromatologii Uniwersytetu w Barcelonie. Wyniki tych badań są szczególnie istotne, ponieważ pomidory stanowią najczęściej przetwarzane, jak również spożywane warzywo w całej Europie. Sok pomidorowy otrzymany z pomidorów uprawianych ekologicznie zawiera znacznie większe ilości polifenoli, które wytwarzane są przez organizmy roślinne w celu ochrony przed chorobami bakteryjnymi wirusowymi lub grzybiczymi. W rolnictwie ekologicznym roślina nie otrzymuje sztucznych składników odżywczych i dlatego aktywuje mechanizmy obronne, które zwiększają poziom polifenoli. Stosując sztuczne nawozy, uprawiane rośliny mogą tracić odporność na choroby i mieć niższy poziom składników odżywczych oraz mineralnych. Wiele przeprowadzonych badań klinicznych wykazało, że polifenole korzystnie działają na organizm człowieka. Chronią przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą, a także schorzeniami układu krążenia. Wiele prozdrowotnych właściwości polifenoli wynika z aktywności przeciwutleniającej. Zmiatając wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami oraz procesem starzenia się.
2. Prozdrowotne właściwości soku pomidorowego
Pomidory są cennym źródłem składników odżywczych, witamin, soli mineralnych, jak również polifenoli. Stanowią nieocenione źródło likopenu. Jest to substancja wykazująca silne właściwości przeciwutleniające. Na podstawie licznych badań stwierdzono, że jest on substancją przeciwnowotworową, zmniejszającą ryzyko wystąpienia raka prostaty oraz szyjki macicy u kobiet. Ponadto spożywanie produktów bogatych w likopen zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, miażdżycy. Najlepiej przyswajalny jest likopen z przetworów pomidorowych, np. keczupu, sosu pomidorowego. Zawartość likopenu w soku pomidorowym wynosi średnio ok. 80 mg/kg, w keczupie – ok. 130 mg/kg, a w koncentracie pomidorowym przekracza 300 mg/kg.
Soki pomidorowe zawierają również wiele witamin (A, B, C, PP). Natomiast jednym z ważniejszych mikroelementów jest potas. Pierwiastek ten wraz z sodem odgrywa istotną rolę w gospodarce wodnej organizmu. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni oraz serca. Niedobór potasu w organizmie powoduje senność, rozdrażnienie, osłabienie oraz apatię.