4 z 8Sorbet z czarnej porzeczki Marletto, Stokrotka
Ten sorbet ma jeden z krótszych składów. Na pierwszym miejscu woda, a dalej przecier owocowy.
- W składzie tego i innych sorbetów występują pektyny (E440). To kolejny niestrawny składnik na liście. Z jednej strony pektyny mogą pomagać w usuwaniu metali ciężkich z organizmu, z drugiej zaś mogą powodować reakcje alergiczne, szczególnie u dzieci - mówi Dorko-Wojciechowska.
E440 jest substancją żelującą i zagęszczającą. Jest na szeroką skalę stosowana w przemyśle spożywczym. Naturalnie występuje w owocach.
Spożywana w nadmiernych ilościach może powodować problemy z jelitami. Uważać na nią powinny też osoby uczulone na glutaminian sodu.
Jest tu jeszcze mączka chleba świętojańskiego, czyli E410. Jest wykorzystywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Nadmierne jej spożycie może powodować biegunkę.
Znajdziemy tu też dwa rodzaje cukru: sacharozę i glukozę. W opakowaniu 380g jest 102g cukru. Ta ilość odpowiada 20 łyżeczkom.
Zobacz też: Nawet dwa plastry dziennie znacząco zwiększają ryzyko groźnego nowotworu