Trwa ładowanie...

Sos holenderski - kalorie, wartości odżywcze, przepis

 Kinga Olchowy
Kinga Olchowy 13.10.2021 11:53
Sos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnych
Sos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnych (AdobeStock)

Sos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnych. Ma prosty skład, a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Jest także idealną bazą dla innych sosów. Jak wykonać sos holenderski i co zawiera?

spis treści

1. Czym jest sos holenderski

Sos holenderski przygotowywany jest na bazie klarowanego masła, żółtek jaj oraz cytryny. Niektórzy dodają także białe wino lub ocet. Składniki te w odpowiednich proporcjach łączą się w gładką masę o konsystencji i gęstości majonezu.

Może być bazą wielu sosów, np.:

Zobacz film: "Jak przygotować sos holenderski?"
  • maltańskiego
  • bearneńskiego
  • muślinowego

Stanowi idealny dodatek do dań na ciepło i na zimno. Doskonale komponuje się z warzywami i potrawami rybnymi.

2. Kalorie i wartości odżywcze sosu holenderskiego

W 100 gramach sosu holenderskiego znajduje się 560 kalorii, w tym:

  • 60,7 g tłuszczu, w tym 12 g nasyconych kwasów tłuszczowych
  • 3 g węglowodanów, w tym 0,32 g cukru
  • 4,5 g białka
  • 580 mg soli

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Z czym podawać sos holenderski?

Sos holenderski doskonale komponuje się z warzywami strączkowymi, szczególnie z fasolką, szparagami, ale także z cykorią. Pasuje także do jajek sadzonych oraz gotowanych w koszulce.

Można nim polewać także ryby oraz surówki warzywne.

4. Przepis na sos holenderski

Aby przygotować pyszny, idealnie gęsty sos holenderski, potrzebujemy:

  • ok. 150 g klarowanego masła
  • 3 małe żółtka lub 2 duże
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie łyżeczka octu lub białego wina.

Masło należy rozpuścić w rondelku, a żółtka oddzielić od białek i ubić na parze (w tym celu najlepiej umieścić miskę z żółtkami w misce nad garnkiem z wodą, ale nie może ona dotykać naczynia). Żółtka nie mogą się ściąć.

Do tak przygotowanych żółtek dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie też ocet lub wino) i dokładnie ubijamy trzepaczką, aż masa podwoi swoją objętość.

Następnie stopniowo dodajemy do żółtek roztopione masło, cały czas ubijając. Powtarzamy czynność, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze