Sos holenderski - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Sos holenderski to bardzo popularny dodatek do dań warzywnych i mięsnych. Ma prosty skład, a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Jest także idealną bazą dla innych sosów. Jak wykonać sos holenderski i co zawiera?
1. Czym jest sos holenderski
Sos holenderski przygotowywany jest na bazie klarowanego masła, żółtek jaj oraz cytryny. Niektórzy dodają także białe wino lub ocet. Składniki te w odpowiednich proporcjach łączą się w gładką masę o konsystencji i gęstości majonezu.
Może być bazą wielu sosów, np.:
- maltańskiego
- bearneńskiego
- muślinowego
Stanowi idealny dodatek do dań na ciepło i na zimno. Doskonale komponuje się z warzywami i potrawami rybnymi.
2. Kalorie i wartości odżywcze sosu holenderskiego
W 100 gramach sosu holenderskiego znajduje się 560 kalorii, w tym:
- 60,7 g tłuszczu, w tym 12 g nasyconych kwasów tłuszczowych
- 3 g węglowodanów, w tym 0,32 g cukru
- 4,5 g białka
- 580 mg soli
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Z czym podawać sos holenderski?
Sos holenderski doskonale komponuje się z warzywami strączkowymi, szczególnie z fasolką, szparagami, ale także z cykorią. Pasuje także do jajek sadzonych oraz gotowanych w koszulce.
Można nim polewać także ryby oraz surówki warzywne.
4. Przepis na sos holenderski
Aby przygotować pyszny, idealnie gęsty sos holenderski, potrzebujemy:
- ok. 150 g klarowanego masła
- 3 małe żółtka lub 2 duże
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie łyżeczka octu lub białego wina.
Masło należy rozpuścić w rondelku, a żółtka oddzielić od białek i ubić na parze (w tym celu najlepiej umieścić miskę z żółtkami w misce nad garnkiem z wodą, ale nie może ona dotykać naczynia). Żółtka nie mogą się ściąć.
Do tak przygotowanych żółtek dodajemy sok z cytryny (opcjonalnie też ocet lub wino) i dokładnie ubijamy trzepaczką, aż masa podwoi swoją objętość.
Następnie stopniowo dodajemy do żółtek roztopione masło, cały czas ubijając. Powtarzamy czynność, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję.