Sosy do grillów. Sprawdzamy walory odżywcze popularnych dodatków
1 z 7Różnorodność sosów do dań z rusztu
Sezon grillowy rozpoczęty! Spotkania przy ruszcie stały się jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu. Serwujemy na talerz ryby, warzywa oraz mięsa, by zwieńczyć dzieło dodajemy jeszcze kilka kropelek sosu. I tu pojawia się pytanie.
Jaki smak wybrać? Wszak półki sklepowe uginają się pod ciężarek różnych rodzajów: sos tatarski, meksykański, czosnkowy, paprykowy, warzywny, czosnkowy, curry, pieprzowy, mango - wybór jest ogromny. Od bardzo łagodnych do ostrych z dodatkiem papryczek chili.
Smak mają wyborny, ale czy są zdrowe? Sprawdzamy to wraz z dietetykiem dr Krystyną Pogoń, specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Sprawdź koniecznie:Dania z grilla dla wegan - proste i smaczne