Sos ostrygowy - produkcja, właściwości, zastosowanie w kuchni

Sos ostrygowy to ciemnobrązowy, gęsty sos pozyskiwany w procesie wolnego gotowania ostryg. Przyprawa ta cieszy się ogromną popularnością w kuchni kantońskiej i azjatyckiej. Sos ostrygowy przygotowany zgodnie z tradycyjną recepturą obfituje w witaminy i składniki odżywcze. Należy jednak uważać na odpowiedniki sosu produkowane z cukru, soli i skrobi kukurydzianej. Czym charakteryzuje się sos ostrygowy?

Sos ostrygowy wytwarzany jest z gotowanych ostryg.Sos ostrygowy wytwarzany jest z gotowanych ostryg.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym jest sos ostrygowy?

Sos ostrygowy to gęsty, ciemny sos produkowany z gotowanych ostryg. Jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej i kantońskiej.

Historia sosu ostrygowego sięga 1888 roku, kiedy restaurator Lee Kum Sheung gotował zupę z ostryg. Przypadkowo pozostawił danie na większym ogniu niż zazwyczaj i przypomniał sobie o nim dopiero, gdy całość zaczęła się przypalać.

Okazało się, że zupa zmieniła się w gęsty, ciemny sos o wyrazistym smaku. Przypadek sprawił, że sos ostrygowy został odkryty, ale w efekcie przyprawa ta bardzo szybko zyskała na popularności.

Lee Kum Sheung założył firmę Lee Kum Kee, która po dziś dzień specjalizuje się w produkcji sosów kuchni chińskiej. Obecnie firma jest doceniana na całym świecie, a jej wyroby są używane w najlepszych restauracjach świata.

Produkcja sosu ostrygowego

Sos ostrygowy powstaje na skutek wolnego gotowania ostryg. Wysoka temperatura sprawia, że woda stopniowo zmniejsza swoją objętość, a ostrygi wydzielają brązowy, intensywny sos.

Proces ten jest czasochłonny, ale nie wymaga dodawania żadnych innych składników, nawet soli. Obecnie ze względu na masową produkcję sosy ostrygowe produkowane są z cukru, soli, skrobi kukurydzianej, ekstraktu z ostryg, a także sosu sojowego i glutaminianu sodu.

100 gramów sosu ostrygowego zawiera:

  • wartość energetyczna - 51 kcal,
  • tłuszcze - 0,25 g,
  • w tym tłuszcze nasycone - 0,043 g,
  • w tym tłuszcze jednonienasycone - 0,073 g,
  • w tym tłuszcze wielonienasycone - 0,066 g,
  • węglowodany - 10,92 g,
  • błonnik - 0,3g,
  • białko - 1,35 g,
  • sól - 6,83 g,
  • cholesterol - 0 mg,
  • potas - 54 mg.

Właściwości sosu ostrygowego

Tradycyjny sos ostrygowy składający się wyłącznie z wolno gotowanych ostryg jest wartościową przyprawą, którą warto stosować w codziennym gotowaniu.

Obecnie na sklepowych półkach przeważają sosy bogate w konserwanty i sztuczne dodatki. Badanie z 2001 wykonane przez Brytyjską Agencję Norm Żywnościowych wskazało, że 22% próbek sosu ostrygowego zawiera 3-MCPD powyżej bezpiecznego limitu.

3-MCPD to zanieczyszczenie chemiczne o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym. Dodatkowo w dwóch trzecich pobranych próbek wykazano obecność 1,3-DCP, substancji która nie powinna znajdować się w produktach spożywczych.

Poza ryzykiem obecności składników o potencjalnym działaniu rakotwórczym sos ostrygowy cechuje się bardzo wysoką zawartością sodu i cukru, co wpływa na wysoki indeks glikemiczny.

Sos ostrygowy przygotowywany zgodnie z tradycyjną recepturą obfituje w cynk, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i E, a także selen i wapń. Ponadto w składzie obecne są kwasy tłuszczowe omega-3, magnez i potas.

Dietetycy są zgodni, że sos ostrygowy z naturalnym, krótkim składem jest wartościowym produktem, który warto stosować. W przeciwieństwie do tańszych wersji, obfitujących jedynie w szkodliwe dla zdrowia substancje.

Zastosowanie sosu ostrygowego w kuchni

Sos ostrygowy ma bogaty smak i aromat, który idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. Bardzo często dodaje się go do tofu, wołowiny, drobiu, fasolki szparagowej czy brokułów.

Sos ostrygowy jest też jedną z najważniejszych przypraw do zup i dań z makaronem stir-fry, ale również potraw z owocami morza, w szczególności krewetkami.

Co ciekawe, sos ten nadaje się również jako dressing do sałatek w towarzystwie oleju sezamowego i sosu sojowego. Odrobina płynu dodana do roztrzepanych jajek i posiekanego szczypiorku to sposób na orientalną jajecznicę.

Sos ostrygowy trafia również do dań, takich jak ryż po hajnańsku, makaron Wonton, kurczak z orzechami nerkowca czy rozkosz Buddy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka