Sos serowy – wartości odżywcze, rodzaje sera, przepis

Sos serowy jest bardzo lubiany. Choć to prawdziwa bomba kaloryczna sos serowy to wspaniały dodatek do warzyw, mięs i różnych przekąsek, jako dip. Należy jednak uważać na sos serowy, bo jest bardzo tłusty, ciężkostrawny i ma dużo cholesterolu.

Sos serowy – wartości odżywcze, rodzaje sera, przepisSos serowy – wartości odżywcze, rodzaje sera, przepis
Źródło zdjęć: © 123rf

Wartości odżywcze sosu serowego

Ser to podstawa sosu serowego. Ser jest źródłem białka, kwasów tłuszczowych, szeregu witamin i minerałów, witaminy z grupy B (B2, B6, B1) oraz witaminy D, E i K oraz wapń, magnez, potas, sód i fosfor. W serze nie znajdziemy niestety witaminy C i błonnika, dlatego powinno się je łączyć z warzywami lub owocami. Dokładne ilości składników odżywczych zależą do gatunku i jakości sera.

Sos serowy ma aż 320 kalorii w 100 g. Zawartość białka w sosie serowym wynosi 21,2 g. Sos serowy ma również 9,99 g węglowodanów i 21.59 g tłuszczu.

Rodzaje sera

Sery dzielimy ze względu na rodzaj mleka wówczas mówimy o serach krowich, kozich i owczych. Sery z mleka krowiego są najbardziej popularne. Sery kozie są bardzo popularne we Francji i mają ostry, słony smak. Z kolei sery owcze są popularne w Grecji i Hiszpanii. Są zdecydowanie bardziej tłuste niż te z mleka krowiego i zawierają więcej białka.

Jednak gdy spojrzymy na sposób wytwarzania i proces dojrzewania mamy już dużo więcej typów sera, w tym sery podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe, zwarowe, topione i smażone, które są wytwarzane ze smażonej masy twarogowej z dodatkiem jajka i kminku.

Sos serowy jest świetnym dodatkiem na przykład do frytek
Sos serowy jest świetnym dodatkiem na przykład do frytek © Shutterstock

W sosie serowym rodzaj sera odgrywa dużą rolę. Warto podkreślić, że w przypadku sosu serowego im bardziej "aromatyczny" ser, tym lepiej. Intensywne sery sprawią, że sos będzie miał cudowny smak i aromat. Niestety delikatniejszy smak sera może sprawić, że sos serowy będzie po prostu mdły i bez smaku.

W wielu przepisach na sos serowy są wykorzystywane sery pleśniowe. Ten rodzaj sera jest idealny ze względu na bardzo intensywny smak i zapach. Niestety zdecydowanie nie jest to ser dla wszystkich. Niektóre osoby twierdzą wręcz, że sery pleśniowe śmierdzą, a obecność pleśni sprawia, że nie są w stanie ich jeść. To samo dotyczy sosu serowego.

Na szczęście istnieją inne rodzaje sera, które sprawdzą się równie dobrze jako baza sosu serowego. Jeśli nie jesteśmy wielbicielami sera pleśniowego, może go z powodzeniem zastąpić serem cheddar, parmezanem lub innym rodzajem twardego sera żółtego.

Przepis na sos serowy

Przykładowy przepis na sos serowy na bazie sera cheddar.

Składniki:

  • 4 łyżeczki masła;
  • 1/4 szklanki mąki;
  • 2 szklanki zimnego mleka;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • pieprz cayenne;
  • ok.20 dkg sera cheddar.

ZOBACZ TAKŻE:

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu serowego należy rozpocząć od przygotowania beszamelu. Należy zatem rozpuścić w rondelku masło. Następnie dodać mąkę i szybko mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy zasmażka powoli się rumieni, dolewamy trochę mleka i mieszamy do gładkości, po czym dolewamy resztę mleka. Otrzymany sos przyprawiamy gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotujemy na wolnym ogniu do otrzymania pożądanej konsystencji i następnie dorzucamy partiami ser żółty. Sos serowy solimy na końcu. Gotowe!

Ile kalorii ma sos serowy?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 30 g (2 łyżki)
Wartość energetyczna197 kcal59,1 kcal
Białko10,33 g3,10 g
Węglowodany5,48 g1,64 g
Cukier0,19 g0,06 g
Błonnik0,10 g0,03 g
Tłuszcz14,92 g4,48 g
Tłuszcze nasycone8,03 g2,41 g
Tłuszcze jednonienasycone4,74 g1,42 g
Tłuszcze wielonienasycone1,40 g0,42 g
Cholesterol38,0 mg11,40 mg
Witamina C0,60 mg0,18 mg
Równoważnik folianów11,00 µg3,30 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,24 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,20 mg0,06 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,23 mg0,07 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,05 mg0,01 mg
Witamina B9 - kwas foliowy10,00 µg3,00 µg
Witamina B4 - cholina5,10 mg1,53 mg
Witamina B12 - kobalamina0,35 µg0,11 µg
Witamina A310 i.u.93,0 i.u.
Witamina A82,0 µg RAE24,6 µg RAE
Retinol80,0 µg24,0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten26,0 µg7,80 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,09 mg0,03 mg
Witamina D1,00 µg0,30 µg
Witamina D41,0 i.u.12,30 i.u.
Witamina K0,90 µg0,27 µg
Wapń311 mg93,3 mg
Żelazo0,35 mg0,11 mg
Magnez19,00 mg5,70 mg
Fosfor229 mg68,7 mg
Potas142 mg42,6 mg
Sód493 mg148 mg
Cynk1,26 mg0,38 mg
Miedź0,02 mg0,01 mg
Mangan0,04 mg0,01 mg
Selen6,60 µg1,98 µg
Woda66,9 g20,1 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka