Trwa ładowanie...

Sos remoulade - rodzaje, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

 Paula Komendarczuk
26.04.2022 15:52
Sos remoulade to gęsty sos na bazie majonezu.
Sos remoulade to gęsty sos na bazie majonezu. (adobestock)

Sos remoulade to sos na bazie majonezu, zawierający różnego rodzaju dodatki, w zależności od przepisu i kraju. Zwykle różni się on barwą, konsystencją i aromatem, podawany na zimno urozmaica smak wędlin, grillowanych i pieczonych mięs, dań warzywnych, ryb i owoców morza. Z czego składa się sos remoulade?

spis treści

1. Co to jest sos remoulade?

Sos remoulade to zimny sos na bazie majonezu, doprawiony musztardą, jajkami i solą. Uważa się, że pochodzi z Francji, choć obecnie można spotkać go w wielu miejscach na świecie.

Klasyczny przepis na sos remoulade pochodzi z 1828 roku i zaleca rozgniecenie 2 ugotowanych na twardo jaj w moździerzu, a następnie dodanie octu, oleju, soli i pieprzu, musztardy oraz surowego żółtka. Gotową masę należy porządnie wymieszać i przetrzeć przez sito.

Powyższa receptura często bywała modyfikowana, poprzez dodanie do masy świeżych ziół, przede wszystkim natki pietruszki, estragonu czy trybuli. Niektórzy łączyli sos remoulade ze szczypiorkiem i koperkiem, a zbyt gęstą konsystencję rozcieńczali octem.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Rodzaje sosu remoulade

We Francji sos remoulade przygotowuje się z dodatkiem posiekanych kaparów, ogórków konserwowych, cebuli oraz sardeli. Bardzo wielu kucharzy wzbogaca dodatkowo smak sosu za pomocą czosnku i zielonej pietruszki.

W Danii sos remoulade jest żółty za sprawą curry lub kurkumy, w Niemczech poza korniszonami i kaparami zawiera on sporą ilość posiekanego, świeżego koperku.

Sos remoulade w Polsce i Czechach zwykle określany jest mianem sosu tatarskiego, który czasami bywa wzbogacony białym winem i skórką z cytryny, a nawet borowikami w occie. Kreolska wersja sosu remoulde jest natomiast czerwona i najbardziej pikantna, za sprawą pieprzu cayenne, ostrego sosu i czosnku.

3. Wartości odżywcze sosu remoulade

Sos remoulade ma gęstą, kremową konsystencję i głęboki, niepowtarzalny smak. Niestety jest też bardzo kaloryczny, jedna szklanka zawiera około 600 kcal, spore ilości cholesterolu i sodu.

W związku z tym spożycie sosu remoulade powinny ograniczyć osoby otyłe, chore na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy miażdżycę. Warto również zamienić klasyczny sos remoulade na jego lżejszy odpowiednik, przygotowany na bazie majonezu light oraz jogurtu naturalnego.

4. Zastosowanie sosu remoulade

Sos remoulade stosowany jest do bardzo wielu potraw na całym świecie, zwykle na zimno. W zależności od miejsca ma on też nieco inny smak i poziom ostrości, co pozwala na jeszcze lepsze dopasowanie się do danej kuchni.

W Stanach Zjednoczonych sos remoulade łączony jest przede wszystkim z grillowanymi warzywami, w szczególności z pomidorami. Jest też klasycznym dodatkiem do krewetek i owoców morza smażonych w cieście.

W krajach skandynawskich sos podaje się do kanapek z wołowiną, hot-dogów z ketchupem, smażonych ryb w panierce, a także do pieczonych mięs (zwłaszcza wołowiny). W Norwegii sos remoulade to stały dodatek do ryb smażonych na głębokim tłuszczu.

Podobnie wykorzystuje się sos w Niemczech, często łączy się go też z popularną sałatką ziemniaczaną. W Belgii, Holandii i w Szwajcarii sos remoulade traktowany jest jako dip do ulicznych fast foodów, w szczególności do frytek, a także jako obowiązkowy dodatek do krabów i ryb w drogich restauracjach.

5. Przepis na klasyczny sos remoulade

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • surowe żółtko,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka octu winnego,
  • szklanka oleju,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki.

Sposób wykonania:

Wystudzone, ugotowane jajka rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy surowe żółtko, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy, dolewając powoli olej. Dodajemy ocet i natkę pietruszki, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

6. Przepis na francuski sos remoulade

Składniki:

  • pół szklanki majonezu,
  • łyżeczka pasty z sardeli,
  • łyżka pokrojonych ogórków konserwowych,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • pół łyżki posiekanego estragonu,
  • pół łyżki posiekanej trybuli,
  • pół łyżki pokrojonych drobno kaparów.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki, dokładnie mieszamy, chowamy do lodówki na 30 minut i podajemy.

7. Przepis na duński sos remoulade

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy,
  • 2 łyżki startej drobno marchewki,
  • 2 łyżki startej drobno kapusty białej,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz.

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Gotowy sos chłodzimy w lodówce i podajemy.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze