3 z 7Guma ksantanowa czyli cukier
- Gumę tę wynaleziono w 1960 r., a w 1968 r. zatwierdzono ją w USA i Europie jako dodatek do pożywienia. Służy głównie jako emulgator. Wytwarzana jest przy udziale tych samych bakterii, które powodują powstawanie ciemnych plam na brokułach i kalafiorze – mówi dr Pogoń.
Guma ksantanowa może tez być pozyskiwana z nabiału, pszenicy i soi, które praktycznie zawsze są GMO. W efekcie mamy w niej podwójną dawkę substancji, których chcemy unikać, szczególnie ze względu na uczulenia.
- Zawiera też dużo błonnika, wywołującego podrażnienia układu trawiennego, wzdęcia itp. Gumy ksantanowej używa się też w zastępstwie glutenu, ze względu na "lepką" konsystencję.Trzeba pamiętać, że to składnik, który nie posiada żadnych wartości odżywczych.
Sprawdź koniecznie: Jak ograniczyć spożywanie cukrów?