Spaghetti – rodzaje, wartości odżywcze i kalorie

Spaghetti to nie tylko rodzaj dość cienkiego makaronu, ale i potrawy, które uwielbiają nie tylko Włosi. Popularne są takie klasyki jak spaghetti napoli czy bolognese, ale znane są także inne pomysły na dania z makaronu w kształcie długich nitek. Co robić, by ugotować spaghetti? Jakie danie ma wartości odżywcze? Czy jest kaloryczne?

Spaghetti – rodzajeSpaghetti – rodzaje
Źródło zdjęć: © Pexels autor: Trang Doan

Co to jest spaghetti?

Spaghetti to rodzaj długiego i prostego makaronu w kształcie grubszych nitek, które produkuje się z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum.

To podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Mówi się tak również na potrawy z użyciem makaronowych nitek.

Jak się robi spaghetti? Typowe danie składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu i sosu z dodatkami. Można je również posypać serem, nie tylko parmezanem lub pecorino. Potrawa występuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem.

Jak ugotować makaron spaghetti?

Makaron spaghetti gotuje się bez łamania, w dużej ilości osolonej wody. Przyjmuje się, że jest to litr wody na każde 100 g. W naczyniu powinno być trzykrotnie więcej wody niż wynosi objętość makaronu.

Ile gotować makaron? Zależy to od jego grubości, jednak zwykle od 8 do 12 minut. Po tym czasie odcedza się wodę, miesza makaron z sosem i podaje. Ugotowanego makaronu nie przelewa się zimną wodą, a oliwą.

Gotując makaron spaghetti trzeba pamiętać, że dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente, czyli lekko twarde. Spaghetti nie jest nadmierne rozgotowywanie, gdy po rozciągnięciu i przełamaniu wydaje charakterystyczny dźwięk, a w jej przekroju widoczna jest kropeczka. Ile makaronu na osobę przygotować? To zależy od potrzeb i preferencji. O czym trzeba pamiętać? Suchy makaron po ugotowaniu zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie. Oznacza to, że ze 100 g surowego makaronu można uzyskać nawet do 250 g. Wydaje się, że dla jednej dorosłej osoby optymalną porcją jest 50 g suchego spaghetti.

Najpopularniejsze sosy do spaghetti

Z czym można zjeść makaron? Okazuje się, że obok tradycyjnych, włoskich receptur, jak grzyby po deszczu pojawiają się różne autorskie wariacje na ich temat. Klasyki to:

  • spaghetti aglio, olio e peperoncino. Do jego przygotowania potrzeba oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki, papryczek chili i soli,
  • spaghetti carbonara, które sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu,
  • spaghetti bolognese, czyli popularny makaron z sosem pomidorowo-mięsnym. Aby wzbogacić smak, można dodatkowo podsmażyć na patelni warzywa takie jak seler, marchew, cebula i czosnek,
  • spaghetti napoli, które powstaje ze świeżych, dojrzałych pomidorów z oliwą, czosnkiem, octem winnym, bazylią i wiórkami parmezanu

A jeszcze z czym można zrobić makaron? Nie mniej popularny jest makaron ze szpinakiem, makaron z pesto, makaron z tuńczykiem czy łososiem oraz makaron z brokułami. Ale to nie wszystko.

Do potraw można użyć także spaghetti bezglutenowe kukurydziane, makaron pełnoziarnisty, makaron gryczany oraz makaron ze szpinaku, makaron z cukinii, makaron ryżowy czy makaron konjac. To produkt bezglutenowy wytwarzany z korzenia rośliny konjac tradycyjnie uprawianej w Japonii i Chinac.

Wartości odżywcze spaghetti

Zarówno wartości odżywcze, jak i kaloryczność spaghetti zależy zarówno od rodzaju makaronu, jak i dodatków do dania. Sosy, warzywa, mięso czy ser zwiększają wartość odżywczą i energetyczną potrawy.

Porcja 100 g ugotowanego makaronu spaghetti zawiera:

  • białko - 3,6 g,
  • tłuszcze - 0,4 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 0,10 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,10 g, * kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,20 g,
  • węglowodany - 19,9 g.

Makaron jest źródłem białka, witamin z grupy B oraz miedzi, cynku, żelaza i magnezu, jednak zawartość witamin i składników mineralnych w makaronach białych nie jest duża. Zdecydowanie bardziej wartościowe są makarony pełnoziarniste czy gryczane. Ponadto zawierają błonnik pokarmowy i mają niższy indeks glikemiczny.

Aby makaron wychodził na zdrowie, należy ograniczyć wielkość jego porcji i spożywać go w umiarkowanych ilościach, a także gotować al dente oraz podawać z sosami i dodatkami o niskiej zawartości tłuszczu. Warto stawiać na warzywa, oliwę z oliwek dobrej jakości, chude mięso i owoce morza.

Osobom z nadwagą i otyłością oraz będącym na diecie odchudzającej, a także mającym problem z poziomem cukru we krwi odradza się makarony białe, a zaleca pełnoziarniste z uwagi na IG, niższą kaloryczność i wyższą zawartość błonnika pokarmowego.

Makaron jest produktem o umiarkowanej kaloryczności. Można przyjąć, że 100 g ugotowanego spaghetti cechuje wartość energetyczna wynosząca nieco ponad 100 kcal. Jednak makaron, mięso z sosem pomidorowym i dużą ilością parmezanu to prawdziwa bomba kaloryczna. Porcja spaghetti bolognese z parmezanem może dostarczyć nawet 600 kalorii i blisko 30 g tłuszczu. Niewiele mniej, bo około 550 kalorii ma porcji spaghetti carbonara, której podstawą jest boczek, śmietana i starty parmezan.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka