Trwa ładowanie...

Specjaliści wskazali najzdrowszy sok. Zmniejsza ryzyko nowotworów

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 09.07.2023 21:26
Jaki sok chroni przed rakiem?
Jaki sok chroni przed rakiem? (Getty Images)

Oprócz witamin i składników mineralnych najcenniejszym składnikiem, który można znaleźć w owocach, są antyoksydanty. Te związki to potężne narzędzie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Dowiedz się, które soki mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju raka.

spis treści

1. Soki, po które warto sięgać

Pierwszym z nich jest sok z winogron. Winogrona są bogatym źródłem witamin, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B. Zawierają również wiele składników mineralnych, takich jak potas, magnez, cynk, żelazo, magnez i jod.

Dodatkowo winogrona są bogate we flawonoidy, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu, owoce te chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego, a także opóźnia proces starzenia. Składniki obecne w winogronach są skuteczne w walce z różnymi rodzajami raka, takimi jak rak skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kolejnym sokiem, który warto uwzględnić w diecie, jest sok z granatów. Jego prozdrowotne działanie było doceniane już w starożytnych Chinach. Wielokrotnie potwierdzono naukowo, że sok z granatu jest silnym narzędziem w walce z rakiem piersi i prostaty. Te właściwości granat zawdzięcza obecności przeciwutleniaczy. Ponadto, granat poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL.

Sok żurawinowy to kolejny napój, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Żurawina nie tylko zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia kondycję naszego serca. Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed rozwojem zaćmy.

Na koniec, warto wspomnieć o soku jabłkowym. Jabłka to najbardziej popularne owoce w naszym kraju, które poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Oligosacharydy obecne w jabłkach są skuteczne w leczeniu nowotworu okrężnicy. Dobroczynne działanie tych owoców zostało potwierdzone naukowo przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Xi'an. Poza tym, regularne spożywanie jabłek dostarcza do naszego organizmu cenne elementy jak: witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze