Trwa ładowanie...

Jabłka pełne witamin i dobrych bakterii. Jedz je w całości, razem z nasionami

Starą angielską prawdą jest, że jedzenie jednego jabłka dziennie utrzyma nas w dobrym zdrowiu, bez konieczności wizyt u lekarza. Jednak naukowcy z Austrii udowadniają, że nie chodzi tylko o ilość jedzonych jabłek, ale też o to jak jemy te owoce.

Zobacz film: "Rosną ceny jabłek w Polsce"

1. Jak jeść jabłko?

Jabłka są bogatym źródłem witamin, a ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm jest trudny do przecenienia. Okazuje się jednak, że nie ilość jedzonych jabłek wpływa na zdrowie, a sposób w jaki je jemy. Naukowcy szczegółowo przeanalizowali skład jabłka, organicznego i tego kupowanego w sklepie, skupiając się głównie na zawartych w jabłku probiotykach. Uczeni nie badali samego miąższu, ale też łodygę, skórkę i nasiona pod kątem zawartości dobrych bakterii.

2. Cenne bakterie kumulują się w nasionach

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Technologiczny w Grazie, w Austrii, wykazały obecność pożytecznej bakterii Lactobacillus w całych jabłkach, jednak największa jej ilość znajduje się w rdzeniu jabłka.Lactobacillus to bakterie powszechnie stosowane w probiotykach, które są pomocne w leczeniu zaburzeń trawienia i nie tylko. Stymulują one także układ immunologiczny, polepszają stan zdrowia psychicznego, redukują stany zapalne czy usprawniają rozwój komórek. Dlatego tak ważne, jest byśmy jedli jabłka, które wspomnianych dobrych bakterii mają bardzo dużo.

3. Jedz jabłko w całości i zostaw ogonek!

Jakie były wyniki badań austriackich naukowców? Oba rodzaje jabłek zawierały podobną ilość bakterii w miąższu. jabłka organiczne miały więcej dobroczynnych bakterii w nasionach niż te ze sklepu. Dlatego badacze polecają jedzenie jabłek z ekologicznych upraw w całości, zostawiając tylko ogonek.

Czy wiesz, które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?
Czy wiesz, które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej? [7 zdjęć]

Mówi się, że „cukier odżywia mózg”. I rzeczywiście, jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania....

zobacz galerię

Warto dodać, że spożywanie dużych ilości nasion jabłka jest niebezpieczne dla zdrowia, jednak przeciętny zjadacz owoców nie ma się czym martwić. Pestki jabłek stają się trujące w ogromnych ilościach, liczonych w kilogramach.

4. Jabłko – bomba witaminowa

Właściwości lecznicze jabłek znane były już w starożytności. Gotowane, starte jabłko jest świetnym sposobem na zatrzymanie biegunki u dzieci, a także na niestrawność u dorosłych. Zaparzone skórki jabłek są doskonałym środkiem do płukania ust w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

Z jabłek robi się także ocet jabłkowy, który pity codziennie hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit, chronią przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym rakiem jelita grubego.

Jabłko jest owocem, który mogą jeść cukrzycy. Indeks glikemiczny jabłek jest niski, a zawarty w nich błonnik reguluje poziom cukru we krwi. Nie każdy może cieszyć się wspaniałymi własciwościami tych owoców, u niektóryh po spozyciu występuje alergia.

Warto zwrócić uwagę na pektyny zawarte w jabłkach. Oczyszczają organizm z toksyn. O jedzeniu jabłek powinni pamiętać palacze, mieszkańcy dużych miast i osoby narażone na działanie związków toksycznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.