4 z 5Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątróbka ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Niektórzy dietetycy nazywają ją nawet superfood. Powód?
Przysmak bogaty jest w witaminę B12, która bierze udział w produkcji erytrocytów. Inne witaminy z grupy B, również obecne w wątróbce, biorą udział w przemianie węglowodanowej, tłuszczowej oraz białkowej. Wykazują też właściwości detoksykacyjne.
Wątróbka, choć jest bogactwem składników odżywczych, nie powinna być jednak jedzona codziennie. Zawiera sporą ilość witaminy A, która w nadmiarze może negatywnie odbić się na organizmie. Wywołuje bóle głowy, silne zmęczenie i łuszczenie się skóry.
Zobacz także: Dowiedz się, co może oznaczać drętwienie dłoni w czasie snu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.