Trwa ładowanie...

Sprawdzili pomidory z Lidla i Biedronki. To w nich odkryli

Avatar placeholder
07.04.2024 14:55
Pestycydy w Biedronce i Lidlu. Tym razem pod lupę wzięto pomidory
Pestycydy w Biedronce i Lidlu. Tym razem pod lupę wzięto pomidory (East News)

Wojna między Biedronką a Lidlem trwa, ale klientów interesują nie tylko ceny, równie ważna okazuje się jakość. Fundacja Pro-Test ponownie zbadała produkty z dyskontów pod względem pozostałości pestycydów, tym razem pod lupę wzięto pomidory.

spis treści

1. Biedronka kontra Lidl - edycja pomidory

Do laboratorium trafiły chętnie kupowane pomidory malinowe pochodzące z Polski. Odmiana nie została wybrana bez powodu - to właśnie ona najczęściej trafia na nasze talerze i jest najchętniej kupowana.

Większa ilość pestycydów została wykryta w produktach zakupionych w Lidlu - znaleziono pozostałości trzech rodzajów, a w tych z Biedronki - jeden. Pomidory badano pod kątem obecności 540 środków ochrony roślin.

Zobacz film: "Jak pozbyć się chemii z owoców?"

Wśród najczęściej stosowanych w uprawie pomidorów środków ochrony roślin wymienia się glifosat, etefon, fosetyl oraz chlorany. Badacze nie natknęli się jednak na żaden z tych pestycydów. Co więc znaleziono?

2. Pestycydy w normie

W pomidorach kupionych w Biedronce znaleziono jeden środek - fungicyd, stosowany do walki z pleśnią i grzybami. Z kolei w produktach z Lidla wykryto cyjanotraniliprol, pirymetanil i jon bromkowy.

Fundacja Pro-Test zaznacza, że ostatnia substancja najprawdopodobniej znalazła się w wynikach ze względu na jej zastosowanie. Cyjanotraniliprol jest wykorzystywany do zwalczania szkodników, a pirymetanil chroni rośliny przed pleśnią.

Co jednak ważne, w obydwu przypadkach pozostałości po środkach ochrony roślin mieszczą się w normach. Żaden z produktów nie spełnia jednak wymogów, by zyskać miano ekologicznego.

3. Skutki zdrowotne

Choć poziom pestycydów wykrytych w pomidorach z Lidla i Biedronki nie budzi zastrzeżeń, warto pamiętać, że pozostałości po środkach ochrony roślin znajdują się w innych owocach i warzywach, które spożywamy w ciągu dnia.

Trudno więc oszacować ile pestycydów w rzeczywistości zjadamy z innymi produktami. Wiele interakcji nie zostało też zbadane. Mieszanka substancji może oddziaływać w inny sposób na ludzki organizm.

Wiadomo jednak, że środki ochrony roślin negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Pestycydy powiązano ze zwiększonym ryzykiem rozwoju niektórych nowotworów, zaburzeniami neurologicznym, problemami z płodnością, wadami rozwojowymi dzieci oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze