Trwa ładowanie...

Stek - stek wołowy, stek rybny

Stek to popularna potrawa z mięsa lub ryby. Najczęściej stek przyrządzany jest na grillu lub smażony na niewielkiej ilości oleju. Nazwą tą określa się również mięso mielone ukształtowane w formie kotleta lub mięso gotowane w sosie.

Zobacz film: "Jak wybrać mięso na stek?"

spis treści

Nazwa stek pochodzi od staronordyjskiego słowa steik, czyli smażyć. Przyrządza się go z mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych lub z ryby krojonej w poprzek kręgosłupa. Powszechnie mianem tym określa się stek wołowy. Nazwy steku przyrządzanego z innego rodzaju mięsa są doprecyzowane, na przykład stek z jelenia, stek z sarny, stek z cielęciny, stek z tuńczyka itd.

1. Stek wołowy

Dawniej mianem steku określało się wyłącznie potrawę przygotowaną z mięsa młodych byków. Do dzisiaj, to właśnie mięso z młodego bydła uważane jest za mięso najwyższej jakości i klucz do przyrządzenia wyśmienitych steków.

Stek wołowy przygotowywany jest z grillowanego, smażonego lub pieczonego mięsa, najczęściej karkówki, rostbefu lub polędwicy. Najlepszy i najdroższy rodzaj wołowiny na stek to wołowina marmurkowa. Jej nazwa wzięła się od warstw tłuszczu, które są równomiernie rozłożone na powierzchni mięsa.

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa
6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa [7 zdjęć]

Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat...

zobacz galerię

Mięso przeznaczone na stek nie powinno być cieńsze niż dwa i pół centymetra, ale nie grubsze niż pięć centymetrów. W zależności od preferencji stek może być wysmażony na sześć sposobów: raw – na surowo, rare – z podsmażoną skórką w środku surowy, medium rare – skórka jest podsmażona, a mięso w środku podgrzane, medium – średnio wysmażony, lekko surowy, medium well done – praktycznie całkowicie podsmażone mięso oraz well done – stek całkowicie podsmażony.

Istnieje wiele rodzajów steku z wołowiny: stek strip loin, stek filet-mignon, stek ribaj-filet oraz stek T-bone. Stek filet-mignon to najdroższa i najszlachetniejsza odmiana steku wołowego. Ten rodzaj steku wykrawa się ze środkowej części polędwicy – jedynego mięśnia, które zawsze pozostaje w stanie spoczynku. Stek przyrządzony z tej odmiany mięsa jest niezwykle delikatny. Stek strip loin zwany także rumsztykiem wykrawa się z tylnej części grzbietu. Kształtem przypomina trójkąt z wyraźnym zarysem tłuszczu na brzegach. Do tego rodzaju steku zalicza się stek New York Strip, z którego usuwa się okalającą mięso warstwę tłuszczu.

Stek ribaj-filet wykrawa się antrykotu, z górnej części żeber. Ten rodzaj steku ma wiele drobnych nitek tłuszczu, które czynią smak potrawy bardziej wyraźnym. Stek T-bone to stek z kością. Swoją nazwę zawdzięcza właśnie jej, ponieważ po cięciu kość kształtem przypomina literę T. Stek T-bone to połączenie steku filet-mignon oraz strip loin – po jednej stronie znajdziemy polędwice, a po drugiej rostbef. To właśnie to połączenie czyni go najbardziej popularną odmianą steku.

Zobacz także:

2. Stek rybny

Stek przyrządza się również z mięsa ryb, na przykład halibuta, łososia, dorsza czy tuńczyka, który uważany jest za najsmaczniejszy i bywa droższy od steku wołowego. Stek rybny odróżnia od filetów to, że mięso kroi się wzdłuż kręgosłupa wraz z ośćmi. Stek rybny najczęściej przyrządzany jest w sosie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.