Substancje, których powinniśmy unikać po trzydziestce
1 z 8Czego unikać po trzydziestce?
Przede wszystkim chodzi o zmianę stylu życia. Po trzydziestym roku życia metabolizm zaczyna zwalniać przez co nietrudno o dodatkowe kilogramy, które ciężko później zrzucić. Ponadto obniża się produkcja kolagenu, przez co skóra staje się wiotka. Niestety, to właśnie po trzydziestym roku życia zwiększa się ryzyko wielu chorób – łatwiej wówczas o wrzody żołądka, wysokie ciśnienie, miażdżycę, atak serca czy udar. W menu trzydziestolatka powinny znaleźć się warzywa, owoce, chude ryby, drób i pieczywo pełnoziarniste. A czego powinniśmy unikać, aby po trzydziestce zachować dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę?
Zobacz także: Częste jedzenie mięsa zwiększa ryzyko 8 chorób. Jakich?