4 z 8Sód
Osoby po trzydziestym roku życia zwykle żyją intensywnie i stres nie jest im obcy. Ponieważ w tym wieku zwiększa się ryzyko ataku serca, powinniśmy wyeliminować czynniki, które mogą mieć na to wpływ. Co ma do tego sód?
Otóż wysokie spożycie podnosi ciśnienie krwi, co grozi zawałem. Sód znajduje się przede wszystkim w soli, dlatego warto zastąpić ją ziołami i innymi przyprawami. Bogatym źródłem sodu jest pieczywo, płatki śniadaniowe, wędliny, konserwy, konserwowe i kiszone warzywa oraz sery. Bezpieczna dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 6 g (płaska łyżeczka). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie.
Zbacz także: Dlaczego warto pić herbatę z łupin cebuli?