7 z 8Wysokofruktozowy syrop kukurydziany
O wysokofruktozowym syropie kukurydzianym wielu z nas zapomina, tymczasem zaraz po tłuszczach trans, to on najbardziej przyczynia się do otyłości. Dlaczego?
Syrop kukurydziany obniża działanie hormonu odpowiedzialnego za tłumienie apetytu i zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz zespół jelita drażliwego. Niestety, znajduje się on niemal wszędzie!
Syropem glukozowo-fruktozowym dosładza się dżemy, keczupy, napoje gazowane, wyroby cukiernicze, desery mleczne i lody. Ponieważ substancja ta blokuje wchłanianie miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty. Staraj się także ograniczyć spożycie cukru do 50 g dziennie.
Zobacz także: Nie tylko ból w klatce piersiowej. Jak rozpoznać zawał?