6 z 8Tłuszcze trans
Tłuszcze trans to podstępni zabójcy nie tylko naszej sylwetki, ale także zdrowia. Od lat naukowcy przestrzegają, żeby całkowicie wyeliminować je z diety. Po trzydziestym roku życia jest to o tyle istotne, że wówczas układ trawienny nie pracuje już tak szybko i regeneruje się wolniej, niż było to parę lat wcześniej. Pomijając fakt, że od tłuszczów trans tyjemy najszybciej, to dodatkowo zwiększają one ryzyko wysokiego cholesterolu, miażdżycy, a w konsekwencji zawału serca.
Tłuszcze trans powstają w wyniku smażenia czegoś po raz drugi na tym samym oleju. Znajdują się przede wszystkim w fast foodach, ale także w każdej przetworzonej żywności. Powinniśmy całkowicie wyeliminować je z diety. Jeżeli już czasem sobie na nie pozwalasz, koniecznie zwiększ spożycie witaminy K, którą tłuszcze niszczą. Znajdziesz ją w ciemnozielonych i liściastych warzywach.
Zobacz także: Co się dzieje w organizmie, gdy pijesz herbatę?