Superfoods obniżające ryzyko raka płuc. Zobacz, które z nich warto wprowadzić do diety
Na pewno spotkałeś się z opinią, że zdrowa dieta wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia nowotworu. Rak płuc jest jedną z głównych przyczyn zgonów zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Nawet jeśli nie możesz całkowicie wyeliminować tej groźnej choroby, możesz zmniejszyć możliwość jej wystąpienia. Wprowadź do swojego jadłospisu superfoods.
1. Superfoods zmniejsza ryzyko raka
Ludzie którzy chorują na raka płuc nie muszą być palaczami. Zdarza się, że nigdy w swoim życiu nie sięgnęli po papierosa, a jednak nie uciekli przed poważną chorobą. Jest więcej niepalących kobiet, które co roku umierają na raka płuc niż kobiet palących i tych, które rzuciły palenie.
Istnieje wiele czynników, które wywołują raka płuc. Części z nich niestety nie można uniknąć. Jednak istnieję produkty spożywcze, które warto dodać do diety, ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia tej poważnej choroby. Nazywa je się "superfoods". Są to nieprzetworzone produkty pochodzeni naturalnego. Pomogą ci w zapobieganiu raka lub wzmocnią efekty leczenia. Najważniejsze, aby w twoim jadłospisie pojawiły się warzywa i owoce.
2. Jabłka
Jabłko jest bogate w flawonoidy, kwercetyny i kemferole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia raka.
Najcenniejsze właściwości znajdują się w skórce tego pysznego owocu. Dlatego schowaj obieraczkę głęboko do szuflady i nie zapominaj o jabłkach w swojej codziennej diecie.
3. Papryka
Czerwona papryka jak i papryczki chilli zawierają kapsaicynę. Związek ten odpowiedzialny jest za ostry smak. Na podstawie badań w Szwajcarii stwierdzono też, że hamuje raka płuc.
Kapsaicyna zawarta w papryce oraz chilli pomoże ci, jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy oraz obniża poziom trójglicerydów we krwi.
4. Czosnek
Już w przeszłości uważano, że czosnek to naturalny antybiotyk i że może przeciwdziałać powstawaniu nowotworów. Badania na myszach w Chinach wskazało, że spożywanie surowego czosnku minimum 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 44 proc.
Kiedy rozdrabniasz czosnek, pozostaw go na 10 minut, pozwoli to na zajście reakcji chemicznej. Siarczek diallilu, ma najmocniejsze działanie, gdy przeciskamy czosnek przez praskę. Niestety traci swoje rakobójcze właściwości podczas gotowania.
5. Brokuły
Brokuły to warzywa kapustne. Do tej samej grupy należy kalafior, jarmuż oraz brukselka. Spożywanie ich chroni komórki przed uszkodzeniem. Dzieje się tak, ponieważ zawiera wiele cennych składników. Jeden z nich to sulforafan - blokuje rozwój komórek nowotworowych mutacji DNA.
Co więcej, ułatwia likwidację komórek nowotworu, który dopiero powstaje. Tym samym spożywanie brokułów, które zawierają ten cenny składnik może pomóc uchronić nas przed rakiem piersi, płuc, jelita grubego oraz prostaty.
Ważne jest jednak, aby w odpowiedni sposób przygotować warzywa. W innym wypadku tracą myrozynazę. Jest to enzym, który wspiera produkcję sulforafanu.
6. Zielona herbata
Zieloną herbatę otrzymujemy z liści krzewu Camellia sinensis, które są poddane działaniu pary wodnej, a następnie suszone. Według uczonych z Indii z Uniwersytetu w Swansea nanocząsteczki, które pochodzą z tych liści mogą powstrzymywać, a nawet niszczyć komórki raka płuc. Zielona herbata posiada wiele antyoksydantów, które nie tylko chronią przed rozwojem nowotworu, ale także usprawniają metabolizm i pracę jelita grubego. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z jej ilością - może podnieść ciśnienie krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Odkwasza i odtruwa organizm. Jedz jak najczęściej.