Warzywa odkwaszające organizm. Włącz je do swojej diety
Zakwaszenie organizmu to stan, kiedy ilość kwasów w ustroju przeważa nad ilością zasad. Najczęściej przyczyną jest niewłaściwa dieta.
W diecie zakwaszającej przeważają produkty o właściwościach kwasotwórczych, np. mięso. Jednocześnie brakuje żywności alkalizującej, czyli np. warzyw.
Zakwaszenie organizmu może również być spowodowane nadmiernym stresem, nadużywaniem alkoholu, kawy i papierosów, zbyt małą ilością wypijanych płynów, zażywaniem niektórych leków, brakiem aktywności fizycznej lub zbyt intensywnym treningiem.
Objawy zakwaszenia organizmu są bardzo niespecyficzne i należą do nich: przewlekłe zmęczenie, nerwowość, osłabienie, ból głowy, zgaga, wzdęcia, problemy z odchudzaniem. Pojawiają się też problemy z włosami, skórą i paznokciami.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie warzywa włączyć do swojej diety, żeby odkwasić organizm.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mało znana witamina. Chroni przed zawałem i udarem
Buraki
W 100 g korzenia buraka jest 9,5 g węglowodanów i 38 kcal. Buraki są też źródłem błonnika, flawonoidów i antocyjanów. Posiadają również bardzo silne działanie alkalizujące. Dzięki czemu wpływają na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Buraki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, neutralizują kwasy w nim zawarte. Odkwaszanie organizmu warto również wspomagać sokiem z buraka.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Marchew
Marchewka jest cennym źródłem witamin A, C, z witamin z grupy B, E, biotyny, K, PP oraz wapnia, potasu, sodu, żelaza, fosforu i magnezu. Marchew jest prawdziwą skarbnicą beta-karotenu. Zawiera również kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny.
Marchew ma działanie alkalizujące, jest więc wskazana w diecie odkwaszającej. Można przyrządzać z niej sałatki lub spożywać w formie soków. Nie ma znaczenia, czy będziemy spożywać marchew w formie surowej czy gotowanej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Ogórek
Ogórki królują na naszym stole zwłaszcza latem. Są niskokaloryczne, zawierają dużo wody i składników mineralnych. Ogórki zawierają kukurbitacyny, witaminy A, C, B6 oraz śladowe ilości mikroelementów - potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
W diecie odkwaszającej ważnym punktem jest nawodnienie. Ogórki, dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym, a także dużej ilości wody (96 proc.), pomogą pozbyć się dolegliwości związanych z nadmiernym zakwaszeniem organizmu i nawodnić lepiej niż szklanka wody.
Ogórki pomagają też w detoksykacji organizmu. Najlepiej spożywać je na surowo, samodzielnie lub jako dodatek do innych warzyw.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Czekolada i kawa wydłużają życie. Jest jeden haczyk
Seler naciowy
Seler naciowy stanowi świetną przekąskę w ciągu dnia. Jest niskokaloryczny, ma właściwości odtruwające, oczyszczające i poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wspomaga pracę układu trawiennego - czyści jelita ze złogów i toksyn. Seler naciowy bogaty jest w wapń, fosfor, cynk, magnez, potas oraz żelazo. Jest też źródłem witamin A, C, E i tych z grupy B.
Seler naciowy działa zasadotwórczo, niweluje niekorzystne działanie kwasów i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Może być spożywany na surowo, dodawany do koktajli czy soków warzywnych. Sprawdzi się również na ciepło, jako dodatek do gulaszy warzywnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zielona natka pietruszki
Natka pietruszki to zielona część rośliny, która jest bardzo popularna na całym świecie. Zielone listki zawierają duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, PP, B6, B9, a także sporo wapnia, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, sodu, cynku, miedzi i manganu.
Ze względu na swoje właściwości moczopędne, natka pietruszki przyspiesza usuwanie nadmiaru wody w organizmie. Pobudza też usuwanie zalegających toksyn. Wspomaga proces oczyszczania i likwiduje obrzęki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Dieta, która chroni przed groźną chorobą metaboliczną