Trwa ładowanie...

Surówka z młodej kapusty. Jakie witaminy i wartości odżywcze zawiera?

Surówka z młodej kapusty bardzo często gości na polskich stołach. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto wzbogacić jej smak dodatkami takimi jak ogórek, koperek czy czosnek.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Co to jest młoda kapusta?

Młoda kapusta jest typową kapustą białą, która pochodzi z wcześniejszych zbiorów. Posiada ona kruche liście i charakteryzuje się delikatnym, nieco słodszym smakiem. W jej składzie występują liczne witaminy i związki mineralne, np. witamina C, witamina A, potas czy fosfor. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych.

Warzywo wywodzące się z obszarów leżących nad Morzem Śródziemnym było niezwykle popularne w czasach starożytnych. Grecy oraz Rzymianie zajadali się kapustą, traktując ją jako naturalne lekarstwo na schorzenia wątroby, problemy z płucami czy stawami. Do naszego kraju warzywo to zostało sprowadzone przez Niemców w czternastym wieku.

2. Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty jest świetnym dopełnieniem głównego dania obiadowego. Może również stanowić ciekawy dodatek do grillowanego mięsa. Pasuje zarówno karkówki, kurczaka, indyka, jak i do ryby. Doskonale smakuje również z ugotowanymi ziemniakami czy frytkami. Jej przyrządzenie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

3. Jakie witaminy i wartości odżywcze zawiera surówka z młodej kapusty?

Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa z jednego względu. Warzywo, które jest głównym składnikiem surówki zawiera znacznie więcej kwasu askorbinowego niż tradycyjna biała kapusta. Kwas askorbinowy, zwany również witaminą C wykazuje bardzo korzystny wpływ na układ immunologiczny. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odpowiada za produkcję kolagenu, a także przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek.

W młodej kapuście znajdziemy również inne prozdrowotne witaminy oraz składniki mineralne. Obfituje ona w:

4. Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka

Przygotowanie surówki z młodej kapusty i ogórka jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Do przyrządzenia tego dodatku obiadowego potrzebujesz:

Sposób przygotowania:

Dokładnie umytą kapustę pokrój na mniejsze kawałki, które w kolejnym kroku poszatkujesz na cienkie paseczki. Poszatkowane warzywo przełóż do dużej miski.

Omyty, ale nieobrany ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posiekaj dokładnie koperek. Całość przerzuć do tego samego naczynia. Połącz trzy łyżki jogurtu naturalnego z przyprawami: solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Przeciśnij obrany ząbek czosnku przez praskę. Połącz z resztą składników. Zamieszaj wszystko, a następnie odstaw na trzydzieści minut do lodówki. Po tym czasie surówka będzie gotowa do spożycia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.