3 z 6Zdrowe tłuszcze
W małżach zawarty jest zdrowy tłuszcz, który pozytywnie wpływa na układ krążenia. Spożywane regularnie obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia komórek nowotworowych. Są też niskokaloryczne – 100 g małż po ugotowaniu to tylko 125 kcal, w tym 17 g to białko.
Warto wiedzieć, że istnieją dwie odmiany - o miękkich i twardych skorupkach. Na wybrzeżu Atlantyku znajdziemy też te z brązowymi skorupami. Większe i twardsze mają bardziej wyrazisty smak. Z tego powodu kucharze dodają je do zup.
A co z mniejszymi? Jemy je na surowo bądź gotujemy i podajemy polane roztopniomy masłem.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych małży? Sprawdź tabelę produktu dostępną TUTAJ.