Syrop daktylowy – właściwości, zastosowanie i przepis
Syrop daktylowy jest jedną ze zdrowszych substancji słodzących. To doskonała alternatywa dla cukru. Wyróżnia go nie tylko wyjątkowy smak, ale i bogaty skład odżywczy. Wprawdzie produkt jest wysokokaloryczny, jednak w odróżnieniu od białego cukru zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Co warto wiedzieć?
1. Co to jest syrop daktylowy?
Syrop daktylowy bywa nazywany daktylowym miodem. To gęsty sok, który powstaje ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Daktyle, bo o nich mowa, to owoce daktylowca, które jest uznawane za najstarsze, bo wykorzystywane od czasów prehistorycznych, owocowe drzewo na świecie.
Obecnie uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. To dlatego w Polsce najczęściej spotyka się daktyle suszone.
Syrop daktylowy uznawany jest za zdrowszy i naturalny zamiennik cukru w diecie. Można nim słodzić napoje, dodawać do jogurtu naturalnego, płatków śniadaniowych, deserów i koktajli. To smaczny składnik domowych wypieków, deserów, naleśników, placków, jaglanki, ryżu czy owsianki.
Świetnie sprawdza się jako polewa do lodów, gofrów czy naleśników. Ten naturalny, wegański i bezglutenowy produkt z daktyli charakteryzuje się słodkim, lekko karmelowym smakiem. Jest nie tylko bardzo słodki, ale również aromatyczny. Odznacza się gęstą konsystencją i ciemno-brązową barwą. Znajduje szerokie zastosowanie w tradycyjnej kuchni Bliskiego Wschodu.
Zobacz także:
2. Właściwości syropu daktylowego
Daktyle to owoce jadalne, które zawierają ponad 50% cukrów. To cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Są również zasobne w witaminy i minerały.
Syrop daktylowy jest źródłem takich minerałów jak potas, magnez, żelazo i fosfor, a także witamin: A, B, C i E. Zawiera również spore ilości luteiny i polifenoli. To dlatego miód daktylowy:
- wspiera układ odpornościowy,
- wpływa na prawidłową pracę mięśni,
- obniża stres oksydacyjny,
- pomaga regulować przemianę materii,
- działa kojąco na układ nerwowy,
- spowalnia proces starzenia,
- chroni przed niedokrwistością,
- wzmacnia kości i zęby,
- przyczynia się do podniesienia zasobów energetycznych,
- usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
- wpływa na łagodzenie objawów menopauzy,
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Ponieważ w daktylach obecne są substancje będące odpowiednikiem salicylanów zawartych w aspirynie, miód daktylowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Działa również silnie antybakteryjnie, można go więc nazwać naturalnym antybiotykiem.
Syrop daktylowy charakteryzuje się podobnymi właściwościami jak daktyle. Należy jednak pamiętać, że część substancji odżywczych zostaje zniszczona w procesie obróbki termicznej. Zawartość witamin i minerałów może być różna w zależności od konkretnego produktu.
3. Przepis na syrop daktylowy
Syrop daktylowy można kupić w wielu sklepach, głównie ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnie, jak i online. Cena zależy od pojemności, składu i producenta. Waha się od niemal 10 do prawie 20 zł.
Syrop daktylowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach lub butelkach o pojemności około 400 ml. Daktylowy miód można również zrobić samodzielnie, w domu.
Jak zrobić syrop daktylowy? Aby zrobić miód daktylowy, wystarczy około 250 g suszonych daktyli zalać wodą (około 500 ml). Ważne, by owoce były ekologiczne, ponieważ masowo produkowane owoce mogą być siarkowane.
Po 2-3 godzinach moczenia daktyle należy gotować pod przykryciem, aż staną się miękkie i będą się rozpadać. Wówczas masę trzeba rozdrobnić za pomocą blendera. Warto pamiętać o dodaniu szczypty soli.
Gotowy syrop daktylowy wystarczy przelać przez sito do słoika. Przechowuje się go w lodówce. W zależności od zapotrzebowania można przygotować zarówno gęsty krem, jak i bardziej płynne „słodzidło”.
4. Przeciwwskazania i objawy niepożądane
W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości syropu daktylowego jest bezpieczne dla zdrowia. Niemniej jednak istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem.
Powinni go unikać alergicy uczuleni na daktyle, osoby otyłe i pacjenci z zespołem jelita drażliwego. Warto również pamiętać, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ jest wysokokaloryczny i znacznie podwyższa poziom cukru we krwi.
Ponieważ produkt ma wysoki indeks glikemiczny (IG=60), nie powinny go spożywać również osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu miodu daktylowego (np. bólu brzucha, wysypki, nudności), należy zrezygnować z jego konsumpcji, a w razie konieczności skontaktować się z lekarzem.