Trwa ładowanie...

Syrop daktylowy – właściwości, zastosowanie i przepis

Syrop daktylowy jest jedną ze zdrowszych substancji słodzących. To doskonała alternatywa dla cukru. Wyróżnia go nie tylko wyjątkowy smak, ale i bogaty skład odżywczy. Wprawdzie produkt jest wysokokaloryczny, jednak w odróżnieniu od białego cukru zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Co to jest syrop daktylowy?

Syrop daktylowy bywa nazywany daktylowym miodem. To gęsty sok, który powstaje ze słodkiego miąższu owoców palmy daktylowej. Daktyle, bo o nich mowa, to owoce daktylowca, które jest uznawane za najstarsze, bo wykorzystywane od czasów prehistorycznych, owocowe drzewo na świecie.

Obecnie uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. To dlatego w Polsce najczęściej spotyka się daktyle suszone.

Syrop daktylowy uznawany jest za zdrowszy i naturalny zamiennik cukru w diecie. Można nim słodzić napoje, dodawać do jogurtu naturalnego, płatków śniadaniowych, deserów i koktajli. To smaczny składnik domowych wypieków, deserów, naleśników, placków, jaglanki, ryżu czy owsianki.

Świetnie sprawdza się jako polewa do lodów, gofrów czy naleśników. Ten naturalny, wegański i bezglutenowy produkt z daktyli charakteryzuje się słodkim, lekko karmelowym smakiem. Jest nie tylko bardzo słodki, ale również aromatyczny. Odznacza się gęstą konsystencją i ciemno-brązową barwą. Znajduje szerokie zastosowanie w tradycyjnej kuchni Bliskiego Wschodu.

Zobacz także:

2. Właściwości syropu daktylowego

Daktyle to owoce jadalne, które zawierają ponad 50% cukrów. To cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Są również zasobne w witaminy i minerały.

Syrop daktylowy jest źródłem takich minerałów jak potas, magnez, żelazo i fosfor, a także witamin: A, B, C i E. Zawiera również spore ilości luteiny i polifenoli. To dlatego miód daktylowy:

  • wspiera układ odpornościowy,
  • wpływa na prawidłową pracę mięśni,
  • obniża stres oksydacyjny,
  • pomaga regulować przemianę materii,
  • działa kojąco na układ nerwowy,
  • spowalnia proces starzenia,
  • chroni przed niedokrwistością,
  • wzmacnia kości i zęby,
  • przyczynia się do podniesienia zasobów energetycznych,
  • usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  • wpływa na łagodzenie objawów menopauzy,
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Ponieważ w daktylach obecne są substancje będące odpowiednikiem salicylanów zawartych w aspirynie, miód daktylowy ma właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Działa również silnie antybakteryjnie, można go więc nazwać naturalnym antybiotykiem.

Syrop daktylowy charakteryzuje się podobnymi właściwościami jak daktyle. Należy jednak pamiętać, że część substancji odżywczych zostaje zniszczona w procesie obróbki termicznej. Zawartość witamin i minerałów może być różna w zależności od konkretnego produktu.

3. Przepis na syrop daktylowy

Syrop daktylowy można kupić w wielu sklepach, głównie ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnie, jak i online. Cena zależy od pojemności, składu i producenta. Waha się od niemal 10 do prawie 20 zł.

Syrop daktylowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach lub butelkach o pojemności około 400 ml. Daktylowy miód można również zrobić samodzielnie, w domu.

Jak zrobić syrop daktylowy? Aby zrobić miód daktylowy, wystarczy około 250 g suszonych daktyli zalać wodą (około 500 ml). Ważne, by owoce były ekologiczne, ponieważ masowo produkowane owoce mogą być siarkowane.

Po 2-3 godzinach moczenia daktyle należy gotować pod przykryciem, aż staną się miękkie i będą się rozpadać. Wówczas masę trzeba rozdrobnić za pomocą blendera. Warto pamiętać o dodaniu szczypty soli.

Gotowy syrop daktylowy wystarczy przelać przez sito do słoika. Przechowuje się go w lodówce. W zależności od zapotrzebowania można przygotować zarówno gęsty krem, jak i bardziej płynne „słodzidło”.

4. Przeciwwskazania i objawy niepożądane

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości syropu daktylowego jest bezpieczne dla zdrowia. Niemniej jednak istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem.

Powinni go unikać alergicy uczuleni na daktyle, osoby otyłe i pacjenci z zespołem jelita drażliwego. Warto również pamiętać, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ jest wysokokaloryczny i znacznie podwyższa poziom cukru we krwi.

Ponieważ produkt ma wysoki indeks glikemiczny (IG=60), nie powinny go spożywać również osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu miodu daktylowego (np. bólu brzucha, wysypki, nudności), należy zrezygnować z jego konsumpcji, a w razie konieczności skontaktować się z lekarzem.

Syrop daktylowy – właściwości, zastosowanie i przepis
Syrop daktylowy – właściwości, zastosowanie i przepis (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.