Daktyle suszone i świeże – wartości odżywcze, zastosowanie, przeciwwskazania, odmiany
Daktyle to owoce, które posiadają wiele wartości odżywczych. Dzięki nim w krajach arabskich określane są mianem "chleba życia". W Polsce dostępne są najczęściej suszone daktyle. Nie przyciągają one naszego wzroku, bo nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są niezwykle zdrowe. To przede wszystkim skarbnica błonnika i potasu. Są także bogate w cukry proste, dlatego mogą dobrym źródłem energii dla sportowców. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają daktyle i jakie znalazły zastosowanie w kuchni.
1. Odmiany daktyli
Daktyle rosną na drzewach daktylowych, które osiągają nawet 25 metrów wysokości. Uprawiane są w Afryce, Ameryce i Australii. Owoce osiągają do 7 cm długości. Te suszone mają twardą skórkę, a w środku są miękkie i kleiste.
Istnieją trzy główne grupy odmian daktyli:
- twarde - do tej grupy należy odmiana Thoor, zwana "daktylowym chlebem"
- półtwarde - do daktyli półtwardych należą np. odmiany Dayri, Zahdi oraz najpopularniejsza i jednocześnie najlepsza odmiana Deglet Noor.
- miękkie - w tej grupie znajduje się odmiana Medjool. Te daktyle są wyjątkowo duże, mają delikatną, cienką skórkę i soczysty miąższ
Z miękkich uzyskujemy miąższ zwany miodem daktylowym, z którego następnie robiony jest chleb daktylowy. Te twarde służą jako składnik mąki, z których wyrabiany jest chleb pustyni.
2. Jakie witaminy i minerały zawierają daktyle?
Suszone daktyle zawierają liczne witaminy, m.in. witamin A i witaminy z grupy B, a także liczne pierwiastki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, bor, cynk czy mangan. Mało który owoc jest tak bogaty w te cenne składniki odżywcze.
Jednak zawartość poszczególnych witamin i składników mineralnych zależy od odmiany. Niektóre odmiany zawierają nawet inne witaminy, np. najpopularniejsza odmiana daktyli Deglet Noor ma w swoim składzie odrobinę witaminy C i A.
Z kolei odmiana Medjool nie ma w swoim składzie witaminy C, ale ma za to całkiem sporo witaminy A i witaminy B6.
Ta odmiana zawiera również więcej wapnia i magnezu w porównaniu do odmiany Deglet Noor oraz mniej kwasu foliowego.
3. Właściwości daktyli
- obniżają poziom cholesterolu
A tym samym zmiejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, a co za tym idzie - innych chorób układu krwionośnego, takich jak, np. zawał serca lub udar mózgu.
- regulują poziom ciśnienia
Daktyle zawierają sporo potasu, który wpływa na utrzymanie ciśnienia krwi na właściwym poziomie. Ich regularne spożywanie może zatem zapobiec rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
- są źródłem energii
Te egzotyczne owoce są bogate w cukry proste, dlatego mogą być źródłem energii dla sportowców czy osób wykonujących intensywną pracę umysłową.
- mają właściwości przeciwzapalne
A to dzięki zawartości salicylanów, które w działaniu przypominają aspirynę, jednak są łagodniejsze dla żołądka.
- wspomagają pracę układu pokarmowego
Daktyle są również bogatym źródłem błonnika. Poprawiają zatem perystaltykę jelit i mogą pomóc osobom, które zmagają się z zaparciami. Poza tym daktyle pomagają zobojętniać kwasy żołądkowe, dlatego są zalecane osobom chorym na nadkwasotę.
- mogą łagodzić objawy jelita drażliwego
Owoce te posiadają w swoim składzie tryptofan, którego przemiany są źródłem serotoniny, a ta łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego.
- działają uspokajająco
Daktyle zawierają witaminy z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego. Poza tym w suszonych owocach można znaleźć taurynę – naturalny środek nasenny, który dodatkowo ma działanie antydepresyjne.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jakie daktyle wybrać? - odpowiada mgr Agnieszka Kaźmierska
- Czy diabetyk może jeść daktyle? - odpowiada mgr Ewa Trusewicz
- Jak skutecznie zmniejszyć apetyt na słodycze? - odpowiada mgr Ewelina Tabaczar
4. Czy daktyle tuczą?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: nie, jeśli będą spożywane w niewielkich ilościach. 100 g daktyli, czyli cała paczka, dostarcza aż 282 kcal. Jednak jedna porcja, czyli ok. 30 g, to już tylko 84 kcal.
Mogą po nie sięgać także osoby będące na diecie odchudzającej. Zwłaszcza że są boagte w błonnik, który na długo daje uczucie sytości.
Daktyle najlepiej spożywać w pierwszej części dnia, najlepiej na śniadanie, by cukier w nich zawarty został zużyty przez organizm w ciągu dnia.
ZOBACZ TAKŻE:
5. Przeciwwskazania do spożywania daktyli
Daktyle mają wysoki indeks glikemiczny (IG=103), dlatego osoby chore na cukrzycę muszą z nich zrezygnować. Z diety powinny je wykluczyć także osoby mające nieżyt żołądka, kolkę żołądkową i wzdęcia.
Nie powinny po nie sięgać osoby mające napady migreny, ponieważ owoce te zawierają tyraminę, która może wywołać ból głowy.
6. Zastosowanie daktyli w kuchni
Daktyle mają również wiele zastosowań w kuchni. Produkuje się z nich mąkę, miód palmowy, różne przetwory. Doskonale nadają się także do produkcji wina.
Daktyle to doskonały dodatek do owsianki lub meusli. Suszone daktyle dodawane są też potraw w okresie świąt bożonarodzeniowych. Są doskonałym dodatkiem do wypieków, kompotów, potraw regionalnych. Z powodzeniem można nimi zastąpić słodycze w diecie odchudzającej.
Daktyle sprawdzą się także jako dodatek do słonych mięs, szynek oraz jako ciekawy dodatek do przystawek. Są też częstym składnikiem curry.
7. Jak kupować daktyle
Aby chronić owoce przed rozwojem pleśni, producenci często dodają do nich szkodliwe dla zdrowia konserwanty, takie jak benzoesan sodu sorbinian potasu.
Często stosuje się także gazowanie dwutlenkiem siarki (E 220). Dzięki temu zabiegowi daktyle mają piękną, apetyczną, miodobrązową barwę.
Dlatego kupując suszone daktyle, należy uważnie czytać etykiety. Lepiej wybierać te, które nie mają w swoim składzie konserwantów.
8. Ile kalorii mają daktyle?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 147 g (1 szklanka, pokrojone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 282 kcal | 415 kcal |
Białko | 2,45 g | 3,60 g |
Węglowodany | 75,0 g | 110 g |
Cukier | 63,4 g | 93,1 g |
Błonnik | 8,00 g | 11,76 g |
Tłuszcz | 0,39 g | 0,57 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,04 g | 0,05 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,02 g | 0,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,40 mg | 0,59 mg |