Szczegół zdradza, że ziemniaki są toksyczne. Nie jedz pod żadnym pozorem

Choć kiełki na ziemniakach nie wyglądają groźnie, należy uważać. Zawierają bowiem toksyczną dla człowieka solaninę. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Zobaczysz je na ziemniakach. Pozbądź się jak najszybciejZobaczysz je na ziemniakach. Pozbądź się jak najszybciej
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nie jedz ziemniaków z kiełkami

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków i podstawa wielu dań. Zanim po nie jednak sięgniemy, upewnijmy się, że nadają się do jedzenia.

Zbyt długo przechowywane ziemniaki mogą zacząć kiełkować. Jeśli zauważymy takie pędy, powinniśmy się ich jak najszybciej pozbyć, bo nie nadają się do jedzenia.

Obecność kiełków nie znaczy jednak, że całe warzywo jest do wyrzucenia - po pozbyciu się niejadalnej części, z reszty możemy przygotować obiad.

Kiełkujące ziemniaki. Zobacz, czy można je jeść

Kiełków nie należy jeść, bo zawarta w nich solanina jest toksyczna. Ten trujący związek mogą zawierać także bulwy.

Dlatego warto zwrócić uwagę na kolor ziemniaków. Jeśli są zielone, trzeba je natychmiast wyrzucić, bo to znak, że jest tam solanina.

Kiełki z ziemnaików zawierają toksyczną substancję
Kiełki z ziemnaików zawierają toksyczną substancję © Getty Images

Toksyczna solanina

Solanina to organiczny związek chemiczny, który ma chronić roślinę m.in. przed szkodnikami i grzybami. Dawka solaniny, która jest toksyczna dla człowieka wynosi ok. 300 mg.

Najczęściej przedawkowanie solaniny wywołuje zaburzenia żołądkowe i jelitowe, takie jak: biegunka, wymioty, mdłości. W ciężkich przypadkach w ciągu kilku godzin od spożycia toksycznej dawki może wystąpić uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, drgawki, śpiączka, a nawet niewydolność krążenia.

Pierwsze objawy zatrucia solaniną przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, ogólne osłabienie i zawroty głowy.

Warto pamiętać, że solanina nie rozpuszcza się w wodzie i jest odporna na działanie wysokich temperatur. Nie pozbędziemy się jej więc podczas smażenia, pieczenia czy gotowania.

Najwięcej trującej substancji znajduje się w warzywach takich jak papryka, bakłażany i ziemniaki, a także w jagodach, karczochach, jabłkach, burakach cukrowych czy wiśniach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka