Szkodliwy biały proszek. To nie cukier ani sól

Współcześnie żywność jest pełna środków chemicznych. Mają za zadanie poprawiać jej smak, zapach, przedłużać trwałość.

Jednak wszystkie te substancje mają różne oddziaływanie na ludzki organizm. Niektóre z nich są silnie toksyczne.

Glutaminian sodu to trucizna, która jest powszechnie dodawana do żywności. Jej badmierne spożycie może skutkować tyciem, chorobami, a nawet zgonem.

Nie tylko cukier czy sól zasługują na miano ”białej śmierci”.

Zobacz galerię i przekonaj się o toksycznym wpływie glutaminianu sodu na nasz organizm.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Szkodliwe dodatki do żywności

123rf.com Glutaminian sodu - wzmacnia smak potraw, ale szkodzi zdrowiu 123rf.com Glutaminian sodu - wzmacnia smak potraw, ale szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © 123rf.com Glutaminian sodu - wzmacnia smak potraw, ale szkodzi zdrowiu

/ 5Zastosowanie glutaminianu sodu

Glutaminian sodu to wzmacniacz smaku wielu potraw. Podkreśla ich aromat.

Może mieć korzyści, gdy chodzi o wrażenia smakowe. Jednak te plusy są niczym w obliczu negatywnego wpływu glutaminianu na zdrowie.

Ten biały proszek, często oznaczany jako E621 przypomina z wyglądu sól albo cukier. Jeśli chodzi o szkodliwość, glutaminian sodu znacznie te dwie substancje przewyższa.

W dodatku, dzięki pozytywnemu wpływowi na zmysł smaku, glutaminian sodu może uzależniać.

Gdy pozbędziemy się go z naszego menu, jedzenie może nam mniej smakować. To zmusza do dalszego sięgania po żywność przetworzoną i doprawioną tym sztucznym dodatkiem.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Źródła glutaminianu sodu

Niestety, ale glutaminian znajduje się dziś już prawie wszędzie. Ten dodatek zawierają fast foody, konserwy, gotowe dania, zupy instant, parówki, kiełbasy, a nawet piwo.

W związku z tym warto dokładnie zapoznawać się z treścią etykiet na opakowaniach.

Jeśli mamy chociaż trochę wolnego czasu, lepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie pożywienia w domu.

Gotowe produkty mogą wydawać się praktyczne, ale dla zdrowia nie jest to optymalne rozwiązanie.

Szczególnie dzieci mogą być wrażliwe na negatywne skutki spożywanych chemicznych dodatków i obowiązkiem każdego rodzica jest je przed nimi chronić.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Skutki spożywania glutaminianu sodu

U osób, które spożywają glutaminian sodu, może on powodować wzmożony apetyt. To skutkuje podjadaniem.

Stąd już prosta droga do nadwagi i otyłości. Mogą one generować szereg chorób, takich jak zaburzenia trawienia, problemy sercowo-naczyniowe, a nawet niepłodność.

Spożywany regularnie zaburza też prawidłowe funkcjonowanie trzustki oraz wątroby.

Niektórzy po kontakcie z glutaminianem sodu doświadczają ataków zbliżonych do astmy.

U części osób wskutek spożywania glutaminianu sodu może dochodzić do pobudzenia psychomotorycznego. Zauważono też negatywny wpływ na narząd wzroku.

/ 5Objawy przedawkowania glutaminianu sodu

123rf.com Glutaminian sodu jest powszechnie dodawany do żywności, więc łatwo go przedawkować
123rf.com Glutaminian sodu jest powszechnie dodawany do żywności, więc łatwo go przedawkować © 123rf.com Glutaminian sodu jest powszechnie dodawany do żywności, więc łatwo go przedawkować

Łatwo przedawkować ten środek ze względu na fakt, że tak powszechnie dodaje się go do jedzenia.

Wiele osób cierpi wówczas na zawroty głowy głowy, migreny, osłabienie. Niektórym towarzyszą mdłości i objawy, które mogą sugerować zatrucie pokarmowe.

W cięższych przypadkach dochodzi do zaburzeń widzenia.

Niektórzy wskutek spożywania glutaminianu sodu doświadczają problemów hormonalnych.

U innych zdarzają się bóle w klatce piersiowej.

/ 5Postaw na zdrową żywność

123rf.com Optymalne żywienie to podstawa zachowania zdrowia
123rf.com Optymalne żywienie to podstawa zachowania zdrowia © 123rf.com Odpowiednie żywienie to podstawa zachowania zdrowia

W sklepach znajdziemy mnóstwo jedzenia po obróbce chemicznej. W dodatku taka żywność jest relatywnie tańsza, niż naturalne produkty.

Na szczęście zdrowa żywność nie jest już tak trudna do zdobycia, jak jeszcze kilka lat temu.

Niekorzystny wpływ glutaminianu sodu nie podlega żadnym wątpliwościom.

Każdego roku publikowane są nowe wyniki badań, które potwierdzają dotychczasowe ustalenia. W trosce o swoje zdrowie, lepiej tej substancji unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka