Szkodliwy biały proszek. To nie cukier ani sól
Współcześnie żywność jest pełna środków chemicznych. Mają za zadanie poprawiać jej smak, zapach, przedłużać trwałość.
Jednak wszystkie te substancje mają różne oddziaływanie na ludzki organizm. Niektóre z nich są silnie toksyczne.
Glutaminian sodu to trucizna, która jest powszechnie dodawana do żywności. Jej badmierne spożycie może skutkować tyciem, chorobami, a nawet zgonem.
Nie tylko cukier czy sól zasługują na miano ”białej śmierci”.
Zobacz galerię i przekonaj się o toksycznym wpływie glutaminianu sodu na nasz organizm.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Szkodliwe dodatki do żywności
Zastosowanie glutaminianu sodu
Glutaminian sodu to wzmacniacz smaku wielu potraw. Podkreśla ich aromat.
Może mieć korzyści, gdy chodzi o wrażenia smakowe. Jednak te plusy są niczym w obliczu negatywnego wpływu glutaminianu na zdrowie.
Ten biały proszek, często oznaczany jako E621 przypomina z wyglądu sól albo cukier. Jeśli chodzi o szkodliwość, glutaminian sodu znacznie te dwie substancje przewyższa.
W dodatku, dzięki pozytywnemu wpływowi na zmysł smaku, glutaminian sodu może uzależniać.
Gdy pozbędziemy się go z naszego menu, jedzenie może nam mniej smakować. To zmusza do dalszego sięgania po żywność przetworzoną i doprawioną tym sztucznym dodatkiem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Barwniki i konserwanty
Źródła glutaminianu sodu
Niestety, ale glutaminian znajduje się dziś już prawie wszędzie. Ten dodatek zawierają fast foody, konserwy, gotowe dania, zupy instant, parówki, kiełbasy, a nawet piwo.
W związku z tym warto dokładnie zapoznawać się z treścią etykiet na opakowaniach.
Jeśli mamy chociaż trochę wolnego czasu, lepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie pożywienia w domu.
Gotowe produkty mogą wydawać się praktyczne, ale dla zdrowia nie jest to optymalne rozwiązanie.
Szczególnie dzieci mogą być wrażliwe na negatywne skutki spożywanych chemicznych dodatków i obowiązkiem każdego rodzica jest je przed nimi chronić.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie
Skutki spożywania glutaminianu sodu
U osób, które spożywają glutaminian sodu, może on powodować wzmożony apetyt. To skutkuje podjadaniem.
Stąd już prosta droga do nadwagi i otyłości. Mogą one generować szereg chorób, takich jak zaburzenia trawienia, problemy sercowo-naczyniowe, a nawet niepłodność.
Spożywany regularnie zaburza też prawidłowe funkcjonowanie trzustki oraz wątroby.
Niektórzy po kontakcie z glutaminianem sodu doświadczają ataków zbliżonych do astmy.
U części osób wskutek spożywania glutaminianu sodu może dochodzić do pobudzenia psychomotorycznego. Zauważono też negatywny wpływ na narząd wzroku.
Zobacz też: Wpływ toksyn na organizm
Objawy przedawkowania glutaminianu sodu
Łatwo przedawkować ten środek ze względu na fakt, że tak powszechnie dodaje się go do jedzenia.
Wiele osób cierpi wówczas na zawroty głowy głowy, migreny, osłabienie. Niektórym towarzyszą mdłości i objawy, które mogą sugerować zatrucie pokarmowe.
W cięższych przypadkach dochodzi do zaburzeń widzenia.
Niektórzy wskutek spożywania glutaminianu sodu doświadczają problemów hormonalnych.
U innych zdarzają się bóle w klatce piersiowej.
Zobacz też: Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru
Postaw na zdrową żywność
W sklepach znajdziemy mnóstwo jedzenia po obróbce chemicznej. W dodatku taka żywność jest relatywnie tańsza, niż naturalne produkty.
Na szczęście zdrowa żywność nie jest już tak trudna do zdobycia, jak jeszcze kilka lat temu.
Niekorzystny wpływ glutaminianu sodu nie podlega żadnym wątpliwościom.
Każdego roku publikowane są nowe wyniki badań, które potwierdzają dotychczasowe ustalenia. W trosce o swoje zdrowie, lepiej tej substancji unikać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl