Trwa ładowanie...

Szynka szwarcwaldzka - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

 Paula Komendarczuk
05.01.2022 17:20
Szynka szwarcwaldzka to wędzone na zimno udźce wieprzowe.
Szynka szwarcwaldzka to wędzone na zimno udźce wieprzowe. (adobestock)

Szynka szwarcwaldzka to surowa szynka wędzona w dymie z szyszek i świerku. Szynka szwarcwaldzka to niemiecki przysmak o charakterystycznym smaku i aromacie, stanowi pełnowartościowe źródło białka i składników odżywczych. Czym charakteryzuje się szynka szwarcwaldzka? Jak wykorzystać ją w kuchni?

spis treści

1. Co to jest szynka szwarcwaldzka?

Szynka szwarcwaldzka (niem. Schwarzwälder Schinken) to rodzaj surowej, wędzonej na zimno szynki. Jest ona produkowana z udźców wieprzowych, wędzonych specjalnym dymem z szyszek i wiórek ze świerku.

Proces wędzenia na zimno nadaje szynce nietypowy smak i wyjątkowy aromat. Następnie mięso jest pozostawiane przez miesiąc, by dojrzało.

Szynka szwarcwaldzka w 100 gramach zawiera:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • wartość energetyczna - 239 kcal,
  • węglowodany - 1 g,
  • tłuszcze - 15 g,
  • białko - 25 g.

2. Przepis na makaron z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

  • 400 g makaronu,
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilę.

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy oregano i paprykę. Dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem.

3. Przepis na pierś z kurczaka z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • szynka szwarcwaldzka w plastrach,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na pół. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką, owijamy szynką szwarcwaldzką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

4. Ruloniki z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • sałata,
  • serek śmietankowy,
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzki,
  • zielony ogórek,
  • rzodkiewka,
  • posiekany szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Placki tortilli smarujemy serkiem śmietankowym, posypujemy szczypiorkiem, na wierzch układamy sałatę, szynkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz słupki ogórka. Zwijamy ciasno tortille w ruloniki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut, następnie kroimy w grube plastry.

5. Przepis na omlet z szynką szwarcwaldzką

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 40 g szynki szwarcwaldzki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • masło,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

W większej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wylewamy masę jajeczną, na wierzchu układamy pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę. Całość posypujemy startym parmezanem.

Patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu, tak długo aż wierzch się zetnie, a spód równomiernie zarumieni. Omlet przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze