Szynka szwarcwaldzka - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Szynka szwarcwaldzka to surowa szynka wędzona w dymie z szyszek i świerku. Szynka szwarcwaldzka to niemiecki przysmak o charakterystycznym smaku i aromacie, stanowi pełnowartościowe źródło białka i składników odżywczych. Czym charakteryzuje się szynka szwarcwaldzka? Jak wykorzystać ją w kuchni?
1. Co to jest szynka szwarcwaldzka?
Szynka szwarcwaldzka (niem. Schwarzwälder Schinken) to rodzaj surowej, wędzonej na zimno szynki. Jest ona produkowana z udźców wieprzowych, wędzonych specjalnym dymem z szyszek i wiórek ze świerku.
Proces wędzenia na zimno nadaje szynce nietypowy smak i wyjątkowy aromat. Następnie mięso jest pozostawiane przez miesiąc, by dojrzało.
Szynka szwarcwaldzka w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 239 kcal,
- węglowodany - 1 g,
- tłuszcze - 15 g,
- białko - 25 g.
2. Przepis na makaron z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 400 g makaronu,
- 200 g szynki szwarcwaldzkiej,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- olej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta ostrej papryki.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilę.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy oregano i paprykę. Dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut. Doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem.
3. Przepis na pierś z kurczaka z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- szynka szwarcwaldzka w plastrach,
- słodka papryka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na pół. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką, owijamy szynką szwarcwaldzką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
4. Ruloniki z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- sałata,
- serek śmietankowy,
- 5 plastrów szynki szwarcwaldzki,
- zielony ogórek,
- rzodkiewka,
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Placki tortilli smarujemy serkiem śmietankowym, posypujemy szczypiorkiem, na wierzch układamy sałatę, szynkę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz słupki ogórka. Zwijamy ciasno tortille w ruloniki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut, następnie kroimy w grube plastry.
5. Przepis na omlet z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
- 2 jajka,
- 40 g szynki szwarcwaldzki,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- masło,
- posiekany szczypiorek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
W większej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła, wylewamy masę jajeczną, na wierzchu układamy pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę. Całość posypujemy startym parmezanem.
Patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy na niewielkim ogniu, tak długo aż wierzch się zetnie, a spód równomiernie zarumieni. Omlet przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.